Svenska Accessmötet lockade många besökare

Ulf Hedin, ordförande i programkommittén, hälsade alla besökare välkomna till årets Svenska Accessmöte.

Igår öppnades det sjunde Svenska Accessmötet i Aula Medica på Karolinska Institutet i Stockholm.

-Vi är stolta över att så många vill komma hit. Företeelsen att vi ses gör stor skillnad, sade Ulf Hedin, ordförande i programkommittén i ett välkomsttal.

Efter tre år och ett par inställda möten på grund av pandemin kunde Svenska Accessmötet åter slå upp dörrarna för besökare. Igår hade över 350 deltagare samlats i Karolinskas nya mötesarena, Aula Medica, i Solna. Utställare och besökare samlades för ett par dagar med inspirerande föreläsningar och interaktiva workshops. Intresset för mötet har varit stort.

350 deltagare kom till Svenska Accessmötet.

Dialäsens Gabrielle Hagman var på plats i Solna.

-Det har blivit en ketchupeffekt. Alla vill komma hit, sade Ulf Hedin ordförande i programkommittén och professor i kärlkirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Ulf Hedin välkomnade alla till årets Svenska Accessmöte.

-Att vi ses gör skillnad. Nu är det i 14 år som vi gjort skillnad. Vi ska känna oss stolta. I år ska vi prata om hur vi skiftar över till individualiserad dialysbehandling, sade Ulf Hedin.

Programkommittén

I programkommittén ingår förutom Ulf Hedin även Per Carlson, Frida Fondelius, Ulrika Hahn Lundström, Lazlo Kosztyu, Kristina Nilsson,Håkan Pärsson, John Softeland, Mattias Tejde, Ann-Sofie Tillman och Gunilla Welander. Årets tema för föreläsningar och workshops var ”Val av njurersättande behandling och accessteamet-dess betydelse och hur man arbetar med detta internationellt”. Dagarna inleddes med temat ”Att välja njurersättande behandling-accessteamet” med Kristina Nilsson och John Softeland som moderatorer. Gunilla Welander från SNR, fanns på plats och berättade om årsrapporten från SNR i sammandrag.

Mattias Tejde, specialistansvarig överläkare vid njursektionen, Medicinkliniken Falun.

Mattias Tejde, överläkare vid njursektionen på medicinkliniken i Falun talade om för och nackdelar med AV-fistlar kontra CDK och Lazlo Kosztyu accessansvarig kärlkirurg i region Gävleborg berättade om arbetet med accesser i regionen.

Lazlo´Kosztyu, accessansvarig kärlkirurg i region Gävleborg.

Internationellt besök

Joris Rothmans, professor och nefrolog från universitetet i Leiden, Nederländerna, berättade om sin spännande forskning med en ny metod att utveckla blodkärl in vivo-Vascular Tissue Engineering.

Professor Joris Rothmans kom från Nederländerna och talade om konstgjorda biologiska kärl.

Dagen fortsatte med föreläsningar under temat Perotinealdialys och Framtidens Access.

Ulrika Hahn Lundström föreläste om ”Självdialys och byte av behandlingsform”. John Softeland om ”PD inför transplantation” och från Nice i Frankrike kom accesskirurgen Nirvana Sadaghianloo för att tala om RADAR-tekniken.

Många utställare

Ett stort antal utställare var också på plats och utställningslokalen var fullbokad.

Anton Rosfors  och Ola Svensson från Fresenius Medical Care såg fram emot mötet.

-Härligt att mötet är igång igen efter pandemin. Vi ser fram emot dagarna, sade Anton Rosfors.

Anton Rosfors och Ola Svensson, Fresenius Medical Care.

’-Ett mycket spännande möte. Ska bli mycket intressant, sade Mats Grenner, Koncernchef för Nordic Medcom som rest från Finland till Solna.

Mats Grenner, Koncernchef  Nordic Medcom.

Robert Agerskog och Emma Nicklasson, Nordic Medcom.

 

Babak Eqbali från Vifor Pharma var också mycket nöjd.

-Jättebra möte och spännande föreläsningar.

Babak Eqbali, Vifor Pharma, var mycket nöjd med konferensen.

Cecilia Lindmark, sekreterare från SNSF, var på plats och nöjd med utbudet av föreläsningar och möjligheten till nätverkande.

-Det är ett jätteintressant möte, sade Cecilia Lindmark.

Cecilia Lindmark, sekreterare i SNSF med Karin Ågren.


Mathias Johansson och Viktoria Hessle, EPS vascular.

Första konferensdagen avslutades med stor konferensmiddag på närliggande Elite Hotel Carolina Tower. Idag fortsätter konferensen med workshops och föreläsningar.

Text & Foto Ulrika Efthamre