Vi behöver våra Vårmöten för samhörigheten!

Linda Afsenius, ordförande i SNSF

Det blev inget vårmöte förra året. Och tyvärr blir det inget detta året heller. Vi har funderat mycket på om vi kan anordna mötet på ett annat sätt, kanske med digitala föreläsningar. Många har säkert märkt att det går riktigt bra att träffas online, men jag har blandade känslor för detta. Det är bra för mindre möten då man inte behöver åka någonstans och man kan vara kvar på sin arbetsplats och samtidigt vara tillgänglig i vården den tiden man egentligen skulle vara resande. Men jag behöver träffas! Jag saknar verkligen det! Tänk vad mycket kul vi har haft på vårmötena. Vad vi har nätverkat och knutit nya kontakter. Lyssnat på alla möjliga föreläsningar och lärt oss mycket. För att inte tala om vad vi har dansat! Så mycket glädje och positiv energi vi tankat under dessa dagar. Jag saknar det oerhört mycket. 

Poängen med att nätverka

Jag har läst lite om ordet nätverka. Det verkar vara ett ord man antingen tycker om eller hatar. Och något jag fastnade för var följande mening: ” Om du inte har ett tydligt syfte med nätverkandet, vad är då poängen? Att mingla på en branschkongress är meningslöst om du inte har en idé om varför du gör det”. 

Och jag tror att det finns ett stort engagemang hos personal inom njursjukvården. Eller inte tror, jag vet att det finns ett stort engagemang hos personal inom njursjukvården. Vår bransch är ganska snäv och det gör att de nyheterna som kommer vill vi vara med och testa.

Känna samhörighet är ett behov

Då kommer det där ordet varför. Varför gör vi då detta? Varför tycker vi det är så kul? Därför att vi känner en samhörighet. Där har vi nästa ord. Att samhörighet är ett behov hos människan. Vi söker det i olika grupperingar. Och när man läser om ordet samhörighet förklaras det så här:  ” Vi känner samhörighet genom ett intresse, men om intresset upphör förlorar vi också samhörigheten”.

Men om man vänder på det – om samhörigheten försvinner, upphör intresset då? Det vore ju supertråkigt för njursjukvården i Sverige. Så vi får verkligen hoppas att vi kan arrangera ett möte 2022. 

Linda Afsenius

Ordförande i SNSF 

Foto: Lasse Hejdenberg