Världsnjurdagen i Visby

Under Världsnjurdagen den 14 mars uppmärksammas njursjukdomar och njurarnas roll för människor hälsa. För dig som har vägarna förbi Gotland anordnas ett öppet hus på Njurenheten i Visby med en rad föreläsningar.

På Världsnjurdagen uppmärksammar vi en av samhällets viktigaste hälsofrågor och avfärdar samtidigt tre myter. För de cirka 4 000 patienter som i dag behandlas i Sverige är konstgjord blodrening (dialys) eller transplantation den enda utvägen. Bland dessa patienter finns flera gotlänningar.

Tre vanliga myter om njursjukdom är att det är svårt att äta gott, röra på sig och resa. Men faktum är att tack vare modern hälsovård kan många patienter ändå leva ett gott liv, precis som de flesta människor.

Syftet med Världsnjurdagen är att öka den globala medvetenheten om njurarnas roll för människors hälsa och uppmärksamma vikten av god vård. Initiativet kommer från International Society of Nephrology (ISN) och International Federation of Kidney Foundation (IFKF).

Med anledning av Världsnjurdagen torsdagen den 14 mars 2019 anordnar Njurenheten i Visby ett öppet hus med föreläsningar och visning av lokalerna och tekniken.

PROGRAM

Öppet hus kl. 15–16.30 Föreläsningar kl. 17–19
Adress: Lasarettgatan 3, Visby.

Av: Ulrika Efthamre

Foto:Pixabay