Vad är myt eller fakta om levnadsvanor för njursjuka?

Hur kan njursjuka förbättra sina levnadsvanor? Det finns många rekommendationer-men vad är myt och vad är fakta? Ett är säkert: genom förändrade levnadsvanor kan en större del av all kranskärlssjukdom och stroke förebyggas.

– Dagens forskning är morgondagens vård. Men dagens forskning ger oss även mer kunskap om hur våra levnadsvanor påverkar riskerna för att drabbas av sjukdom. Forskning visar att hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom med nästan 50 procent, säger Anette Jansson, dietist på Hjärt-Lungfonden.

Fakta forskningens svar på myter om levnadsvanor (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Smör eller margarin?
Kroppen behöver fett, men rätt sorts fett! Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. Men alla fetter är kaloririka. Så för att ge plats för de nyttiga fetterna, behöver man minska på de mindre nyttiga. Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns i exempelvis smör, palmolja och faktiskt också i kokosolja, vilket många inte tror.

Vilket fett är egentligen rätt fett? En tumregel är att välja flytande fett, som olja eller flytande matfett när du bakar och lagar mat.Man skiljer mellan mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.På smörgåsen är det bra att använda Nyckelhålsmärkta varianter som innehåller nyttigt fett.

Kan jag steka i olivolja? 
En av kökets mest långlivade myter är att man inte kan steka i olivolja. Och olivolja är ett mycket bra, nyttigt och gott alternativ som passar utmärkt också i stekpannan. Olivolja är rik på enkelomättade fetter som är en nyttig typ av fett och bra för fettbalansen i kroppen. Det kan i sin tur förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Är kokosolja nyttigt?
Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. De mättade fettsyror som ingår i kokosfett föreslås ibland  vara bra för hälsan men det finns inte stöd för att det skulle vara mer hälsosamt att äta kokosfett än annat mättat fett. Eftersom kokosfett och kokosolja innehåller en hög andel mättade fettsyror kan det lätt bidra till för mycket mättat fett.

Ett av argumenten för att kokosolja skulle vara nyttigare än annat mättat fett är att fettet i kokosolja är av en särskild typ som skiljer sig från det fett som du hittar i bland annat smör och grädde.Det stämmer också att den dominerande fettsyran i kokosolja, den så kallade laurinsyran, skiljer sig en del från den så kallade palmitinsyran som finns i smör, palmolja och animaliskt fett. Det finns dock inga bevis för att den skulle vara hälsofrämjande, snarare tvärtom.

Är gluten dåligt för alla?
Gluten utgör en del av det protein som finns i vete, råg och korn. Vid celiaki (glutenintolerans) aktiverar gluten immunförsvaret så att immunförsvaret reagerar på den egna vävnaden i tunntarmen. Det leder till att tarmluddet bryts ner och tunntarmen får ett förändrat utseende och blir sämre på att ta upp näring ur maten.

Veteallergi (spannmålsallergi) är en annan sjukdom där immunförsvaret reagerar mot små proteinbitar i vete (eller andra spannmål). Symtomen är likadana som vid annan allergi det vill säga eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva.  Att äta mindre gluten när man inte har glutenintolerans har inga hälsofördelar alls. Det påverkar inte magen eller tarmen  dessutom missar man det så viktiga fullkornet som forskning visar förebygger bland anat hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Går man upp i vikt av lightprodukter?
Det finns olika studier på vad som sker med vikten om man tar energifria sötningsmedel. Man har kommit fram till att aptiten inte ökar vid användandet av energifria sötningsmedel, utan byter du ut sockerbaserade produkter med energifria sötningsmedel får du ett lägre energiintag.

Forskningen har bland annat visat att:

  • Vikten minskar om man ersätter sockersöta läsk med lightläsk och inte kompenserar det förlorade kaloriintaget.
  • Lightläsk är ett hjälpmedel att begränsa viktökning efter viktminskning
  • Intag av sötningsmedel istället för socker minskar vikten.

Det finns teorier om att sötningsmedel skulle öka sötsuget eller upplevelse av hunger men det påståendet har inte kunnat bekräftas.

Är ekologisk alltid bättre?
Man kan inte säga att ekologisk mat är nyttigare än icke-ekologisk mat. Däremot är ekologiskt klart bättre för miljön och den som odlar maten, i och med att man använder mindre bekämpningsmedel.

Är färskt alltid bättre än fryst?
Köper man ”färska” grönsaker som legat länge i disken är de ju inte så färska längre. Skillnaden i näringsinnehåll mellan färsk och fryst är inte jättestor, men frysta grönsaker är väldigt praktiska att ha i frysen. Har man alltid grönsaker hemma ökar chansen att man äter mer av dem.

Promenader är inte träning?
Folk underskattar värdet av att promenera. 30 minuters rask promenad är en bra grund.

Förr eller senare blir man för gammal för att träna?
Det finns studier på folk som är uppåt hundra år som visar påtagliga effekter av exempelvis styrketräning. Man kan bli bättre i alla åldrar. Visste du att styrketräning bland annat hjälper mot ryggsmärta, artros, ledproblem och benskörhet, förbättrar minnet och förhindrar depression.

Det krävs mycket träning för att få effekt?
Det är den lilla träningen som kan göra stor skillnad och du bränner kalorier från första rörelse vare sig om du tränar i 10 eller 30 minuter. Om du inte är van vid att träna kommer din kropp troligtvis att reagera bra på låg fysisk aktivitet.

Av Ulrika Efthamre

Källa: Hjärt-Lungfonden

Foto: Istock