Att få en ny njure genom transplantation är för många med njursvikt ett livsomvälvande ingrepp. Men transplantationen är inte utan risker. Flera skademoment kan påverka resultatet, både på kort och lång sikt. Ett av de mest kritiska och oundvikliga skademomenten är ischemi-reperfusionsskada, som uppstår under själva donation- och transplantationsprocessen och kan få negativa konsekvenser.
Under processen från donation till transplantation utsätts njuren för en period av syrebrist, kallad ischemi. Ischemin uppstår inte bara när blodflödet till njuren avbryts vid uttag från donatorn, utan också under transporten till mottagaren. Ofta innebär detta en resa till ett sjukhus i en annan stad eller till och med i ett annat land. Under denna tid, då njuren är utan syre och näring, påverkas cellernas struktur och funktion.
Denna syrebrist leder till förändringar i cellerna som gör att de blir “igenkännliga” för kroppens medfödda immunförsvar. När den nya njuren opereras in och blodflödet återställs, en process som kallas reperfusion, kan immunförsvaret aktiveras snabbt och kraftfullt. Denna aktivering kan orsaka en inflammation som påverkar njuren redan under operationen och ökar risken för försämrad funktion både omedelbart och på längre sikt.
Det medfödda immunförsvaret: En skyddare och en risk
Det medfödda immunförsvaret är en viktig del av kroppens försvarssystem och fungerar som en första linje mot hot som bakterier och virus. Men det gör mer än att bara skydda oss från infektioner. Det fungerar också som kroppens “sophämtning och återvinningsstation”. Det hjälper till att städa bort celler och vävnader som inte längre fungerar som de ska, och det bidrar till att starta reparationer så att kroppen kan läka.
Men under en transplantation kan immunförsvarets snabbhet och styrka ibland ställa till problem. När njuren utsätts för syrebrist under ischemin förändras cellerna i njuren. De ser då annorlunda ut, och immunförsvaret kan uppfatta dem som skadade eller främmande. När blodflödet återställs under operationen reagerar immunförsvaret mycket snabbt. Denna reaktion kan leda till inflammation som skadar njuren ännu mer och gör det svårare för den att fungera som den ska.
Vår forskning visar hur snabbt skadan sker
I en nyligen publicerad studie undersökte vi hur snabbt och kraftfullt det medfödda immunförsvaret aktiveras under en njurtransplantation. Genom att analysera prover som togs direkt från blodkärlen i den transplanterade njuren kunde vi visa att denna aktivering påbörjas redan under operationen. Resultaten visade också att inflammationen inte bara påverkar njurens funktion på kort sikt, utan även kan bidra till en långsiktig negativ påverkan av dess funktion.
Ny behandling för att skydda njuren
Att minska tiden som njuren är utan syre är ett effektivt sätt att skydda den, men det är inte alltid möjligt. Till exempel kan långa transportavstånd förlänga tiden. Brist på operationsresurser eller behovet av att prioritera andra akuta fall kan skapa väntetider, eftersom njuren inte alltid kan transplanteras omedelbart efter ankomst. Nya tekniker som använder maskiner för att aktivt bevara njuren utanför kroppen genom att pumpa en skyddande vätska genom dess blodkärl har visat sig lovande, men de kan inte helt förhindra aktiveringen av det medfödda immunförsvaret.
För att minska risken för skadlig aktivering av det medfödda immunförsvaret har vi, i ett långvarigt samarbete med nationella och internationella forskare, utvecklat en ny behandling. Behandlingen ges direkt till njuren genom en enkel infusion i njurens blodkärl innan den opereras in. Den lägger sig på cellernas yta och skapar ett skyddande lager som förhindrar att cellerna kommer i direkt kontakt med det medfödda immunförsvaret. I experimentella studier har denna behandling visat sig vara mycket effektiv för att minska inflammationsreaktioner och de efterföljande skador som annars kan leda till försämrad njurfunktion.
Säkerhetsstudie på Skånes universitetssjukhus
Vi har nyligen genomfört en klinisk studie, kallad ATMIRe, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Studien markerade första gången som den nya behandlingen testades på patienter som genomgått njurtransplantation. Ett begränsat antal patienter deltog i studien, med huvudsyftet att undersöka behandlingens säkerhet. Resultaten från ATMIRe-studien är mycket lovande. Inga säkerhetsproblem upptäcktes, vilket är ett viktigt steg i vidareutvecklingen av den nya behandlingen. Vi fortsätter nu arbetet med att testa och vidareutveckla behandlingen i större studier för att se om den även kan förbättra njurens funktion och långsiktiga utfall.
Vi vill uttrycka vår djupa tacksamhet till alla patienter som deltog i ATMIRe-studien. Ert engagemang och era insatser har varit ovärderliga för forskningen och har direkt möjliggjort vidareutvecklingen av den nya behandlingen. Vi vill också rikta ett stort tack till alla patienter som på olika sätt ställer upp för forskning, oavsett om det handlar om att bidra med tid, prover eller erfarenheter. Ert bidrag är avgörande för att driva framsteg inom medicinsk vård och skapa bättre möjligheter för kommande generationer av patienter.
Av Alireza Biglarnia, medicinskt ansvarig för transplantation vid Skånes universitetssjukhus
Foto: iStock, Skånes universitetssjukhus