Spännande program om mystisk njursvikt från Sveriges Radio

 

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika är det minst 20 000 personer som dött. Mest unga män i 30-40 årsåldern som jobbat på sockerplantager och druckit för lite i hettan. Sjukdomen har också slagit till mot Sri Lanka och Indien mm. Nu försöker forskare ta reda på om orsaken är uttorkning överallt? Kanske handlar det om bekämpningsmedel, smutsigt vatten, infektioner och värktabletter?

– I Centralamerika är det väldigt allvarligt. Folk talar om tiotusentals som drabbas av njursvikt. Det är ett brott begånget. Det här är som ett kriminalfall på ett sätt, det tar ett tag innan vi kan hitta skurken, säger överläkaren Carl-Gustaf Elinder.

Han är klädd i ljusblå landstingsbussarong och vita byxor när vi ses på Karolinska sjukhusets njuravdelning. Carl-Gustaf Elinder är dessutom forskare och professor vid Karolinska institutet och har ett mysterium att lösa.

– Vem är du i den här brottsutredningen?

– Jag skulle förstås gärna vara Sherlock Holmes. Det finns en sådan vilja att förklara det här att det är många man suger in som misstänkta i det här rättsfallet.

Liksom Sherlock Holmes i BBCs uppmärksammade Tv-serie hoppas kunna hitta ledtrådar som andra missat. Mysteriet är att allt fler länder har drabbats av en mystisk global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika är det minst 20 000 personer som dött de senaste åren. Mest unga män i 30-40 årsåldern som jobbat på sockerplantager och lämnar efter sig änkor och barn.

Lyssna här:

Eller läs mer här.