Njurpaj om årets SM i golf för transplanterade

Jag har alltid varit tokig i idrott och sport. Dock fick mitt liv en ordentlig törn när njursvikten slog in med full kraft. De sista stadierna tog musten ur mig och dialysen gjorde inte heller att jag kom igång. I och för sig var jag lyckligt lottad att inte behöva vänta länge på en njure, men jag har väntat desto längre på att komma igång.

Några tappra försök har gjort med att springa maraton och styrketräna, men det har inte hållit i. Men nu… har jag hittat den ultimata sporten för mig på den nivå som jag klarar av… golf.

En kontakt på Njurpaj introducerade mig till Transplant Sweden. En idrottsförening för oss som är transplanterade och dialyserande. Det anordnas tävlingar i allt från lokala engagemang till Europa- och Världsmästerskap.

Njurpaj alias Henrik Röste i SM i golf för transplanterade med medtävlare.

Ålder spelar ingen roll

Nåväl, nyligen avgjordes årets golftävling PG:s Prize, även kallad SM i golf för transplanterade. En tävling som har mer än 25 år på nacken och syftar till en härlig helg med mycket golf, äta god mat och prata med likasinnade och även anhöriga får vara med och tävla.

Det fantastiska med just golf är att åldern spelar ingen som helst roll i och med handicapsystemet. Det finns några riktigt vassa spelare i startfälten, men just i år krossade den 75-åriga Karin Green oss andra rejält. Det är det som är tjusningen. Vi spelar på samma bana och förutsättningar och med hjälp av rankingsystem så jämnas det ut.

Event i Söderköping

Vi hade två underbara dagar i Söderköping för eventet. Självklart årets varmaste dag, men vi lyckades dricka ordentligt och ta oss runt. Och nät allt var räknat så stod det klart att Karin Green vunnit vandringspriset i form av en Dalahäst och förutom det är det vinnaren som anordnar nästa års tävling.

På riktigt är detta höjdpunkten på året för min del. Jag ser fram emot att träffa likasinnade och det känns som vi har ett speciellt band mellan oss. Och allt känns så naturligt och öppet på nåt sätt.

Se denna lilla ”krönika” som en ögonöppnare att det finns saker man kan göra som sjuk, dialyserande och oavsett transplantat. Plus att det finns klasser för anhöriga och personer som arbetar inom professionen.

Emedan jag skriver detta så har precis EM för dialyserande och transplanterade startat i Oxford där vi har svenska deltagare. Och nästa är går VM nere i Australien.

Nästa års batalj i Skara

Själv ser jag redan fram emot nästa års batalj på en golfbana i Skaratrakten. Så Skövde och närliggande sjukhus borde allt kunna ställa upp med USK, SSK, Läkare mm och försöka tvåla till oss .

Årets vinnare Karin Green.

Men men, i år blev det seger genom Karin Green på 73 slag netto, två kom, ehum, jag själv med 78 slag och tre kom en kille som precis genomgått en hjärttransplantation. Helt fantastiskt.

Jag hoppas verkligen att jag får nöje av att se flera nya spelare nästa år. Läs detta och sprid till en golftokig person som du säkert känner.

 

Alltid njurpaj – Alltid digital – alltid binär – alltid (nästan) på golfbanan

Henrik Röste

Njurpaj på Facebook

Ordf. Transplant Sweden (landslaget)

Foto Henrik Röste