Skydd mot diabetisk njursjukdom upptäckt

En specifik molekyl kallad Nogo-B (eller sNogo-B) ser ut att kunna skydda blodkärlen vid diabetisk njursjukdom. Detta enligt en studie som nyligen presenterades av professor Luigi Gnudi på Kings College London.

– Från tidigare studier i andra organ visste vi redan att löslig Nogo-B hade en viktig funktion vid reparation av blodkärl, säger professor Luigi Gnudi, som ledde studien tillsammans med kollegor inklusive Dr David Long vid Great Ormond Street Hospital Institute of Child Health University College London. Och eftersom skador i blodkärlen är orsaken till att diabetisk njursjukdom utvecklas, trodde vi att en förstärkning av denna molekyl skulle kunna skydda personer med diabetes från att utveckla njursjukdom som en komplikation.

– Vi upptäckte att möss som fick en boost av sNogo-B, uppvisade mindre tecken på njursjukdom. De hade mindre protein i urinen samtidigt som de inre blodkärlen och njurfiltret tog mindre skada, fortsätter Dr David Long.

– Detta arbete är väldigt spännande eftersom det ger ett helt nytt angreppssätt att behandla diabetisk njursjukdom. Vi är verkligen glada över vart denna forskning kan leda, säger Luigi Gnudi..

Källa: Njurfonden.se