I samband med att jag medverkade i ett event, som Njurförbundet tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus arrangerade, för att öka medvetenheten och främja tidig upptäck av njursvikt (1) testade jag ett spel om planetär hälsa som triggade i gång min nyfikenhet om ämnet (2). Flera frågor dök upp; Vad betyder planetär hälsa? Vad säger den aktuella evidensen om klimatförändringarnas påverkan på vår hälsa? Hur mycket har min egen profession engagerat sig i frågan? Här är några reflektioner utifrån dessa frågeställningar.
Termen ”planetär hälsa” presenterades för första gången i ett manifest 2014 vars syfte var att skapa en social rörelse för att stödja hälsa ur ett mångfacetterat perspektiv och målgruppen var – vid sidan av vårdpersonal, politiker, beslutsfattare, universitet med mera – även varenda individ som är engagerad i sin egen hälsa, i andra medborgares hälsa och i kommande generationers hälsa. Ett konsortium skapades 2016, ”Planetary Health Alliance”, där det ingår bl. a mer än 420 universitet från mer än 70 länder som åtagit sig att förstå och ta itu med global miljöförändring och dess hälsoeffekter (4).
Klimatförändringarna påverkar hälsan
Bakgrunden till ovanstående initiativ är att evidensen ökar om klimatförändringens negativa hälsopåverkan. I en översiktsartikel kategoriseras miljö- och klimatförändringarnas påverkan i direkta effekter (till exempel luftföroreningar som leder till ökad förekomst av hjärtkärlsjukdomar och förtida död), effekter som medieras av uppvärmningsorsakad ökad spridning av vektorburna infektionssjukdomar (till exempel malaria) samt effekter som medieras av klimatförändringens påverkan på den socioekonomiska nivån (till exempel ökad fattigdom och flyktingströmmar orsakade av väderkatastrofer) (5). Enligt WHO förväntas klimatförändringarna orsaka ytterligare 250 000 dödsfall per år mellan 2030-2050 (6). I en ledarartikel som simultanpublicerades i flera ansedda tidskrifter belyses vikten om att betrakta klimatkrisen som en hälsorisk vilket kräver att alla hälsoprofessioner måste hjälpa vid övergången till en mer hållbar, rättvisare, uthållig och hälsosammare värld (7).
Fysioterapeuter har engagerat sig
Jag är glad att fysioterapeuterna har engagerat sig i denna fråga såväl internationellt som nationellt; världsförbundet World Physiotherapy formulerade nyligen en policyförklaring där man bland annat uppmanar oss alla att agera tillsammans med andra organisationer för att förebygga klimatförändringar (8). Ett internationellt initiativ bildades 2019 som lyfter miljöfrågor i fysioterapi med visionen att stötta fysioterapeuter bidra mer till planetens hälsa och välbefinnande (9). På den nationella nivån har den senaste tiden flera debattörer lyft fram på vilket sätt fysioterapi kan bidra till en hållbar hälso- och sjukvård (10, 11, 12). De poängterar att de metoder fysioterapeuterna erbjuder påverkar både individens och planetens hälsa på ett gynnsamt sätt. Fysioterapi är ett icke-farmakologiskt och resurseffektivt behandlingsalternativ som förstärker andra former av behandling och på så sätt skapar möjligheter för att avsevärt minska hälso- och sjukvårdens påverkan på miljön.
WHO:s handlingsplan
En av utgångspunkterna för fysioterapeuternas engagemang är att i WHO:s handlingsplan 2018-2030 sammankopplas fysisk aktivitet med hållbar utveckling; i rapporten betonas bl. a att åtgärder som vidtas för att främja fysisk aktivitet kan bidra till att uppnå så mycket som 13 eller fler av de 17 globala målen. Samhällen som är mer aktiva kan generera ytterligare avkastning på investeringar, inklusive minskad användning av fossila bränslen, renare luft och mindre trafikerade och säkrare vägar (13). Fysisk aktivitet är en ytterst potent medicin för såväl individen som planeten men möjligheten till fysisk aktivitet påverkas av klimatförändringen. En av de nya indikatorerna som tillkommit i den nyligen publicerade rapporten från Lancet Countdown inkluderar klimatkrisens påverkan även på möjligheten till fysisk aktivitet på grund av de höga temperaturerna. En markant ökning av antalet människor som årligen exponeras för extrema värmeböljor konstateras i rapporten (14). Ytterst angeläget att som fysioterapeut engagera sig i frågan om klimatförändringar och hälsa.
Revolutionerat synen på hälsa
Planetär hälsa och hållbar utveckling är begrepp som har revolutionerat vår syn på hälsa och satt agendan för genomgripande behov av utvecklingen av såväl hälso- och sjukvården som samhället i stort. Givet att hälso- och sjukvård står för en betydande andel av växthusgasutsläppen (15) bör vi alla engagera oss så gott vi kan i detta arbete. Det finns inspirerande initiativ, inte minst inom njurmedicin från såväl omvärlden som nära håll; under den nationella njurkonferensen i Göteborg föra året föreläste professor Peter Stenvinkel om temat ”Planetär hälsa. Om vikten av att spara och bevara” och påpekade att ”Kronisk njursvikt kan ses som en barometer på den planetära hälsan och med en förändra miljö och varmare klimat kommer vi att se flera patienter med kronisk njursvikt (17). Nyligen kunde vi läsa om hur man kunde minska energianvändningen på Dialysen på Karolinska Universitetssjukhuset (18).
Inkludera i dagliga vårdkontakter
Vår kliniska kontext – som samarbetspartner som patienter oftast har förtroende för – ger oss unika möjligheter att öka medvetenheten om planetär hälsa och förespråka hållbar sjukvård. Vi bör inkludera det stora sammanhanget/perspektivet ännu mer i våra dagliga vårdkontakter men även i våra patientutbildningar.
Av Constantina Lomi
Specialistsjukgymnast, Lic. Med Sci, MMEdu, Fil Kand
Arbetsterapi och Fysioterapikliniken R41
Karolinska Universitetssjukhuset
Foto: Karolinska Universitetssjukhuset
Referenser
- https://njurforbundet.se/blodtryck/
- http://eplanet.care/
- From public to planetary health: a manifesto (thelancet.com)
- https://www.planetaryhealthalliance.org/planetary-health
- Haines A, Ebi k. The Imperative for Climate Action to Protect Health. N Engl J Med 2019, 380:263-73.
- Climate change (who.int)
- Atwoli L, Baqui Ah, et al. Call For Emergency Action to Limit Global Temerature Increases, Restore Biodiversity, and Protect Health. BMJ 2021; 374:n1734.
- https://world.physio/sites/default/files/2024-01/PS-2023-Climate-change.pdf
- https://environmentalphysio.com/
- FP_Fysioterapi_4-21_210 826.indd
- Fysioterapeuterna tar ställning i hållbarhetsfrågor – Gästblogg av Annie Palstam | (stefanjutterdal.se)
- ”Fysioterapi är koldioxidsnålt jämfört med läkemedel” – Dagens Medicin
- World Health Organization. Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. Geneva; 2018.
- Romanello M, McGushib A, Di Napoli C. The 2021 report of the Lancet Countdown on health and climate change. Code red for a healthy future. Lancet 2021; 398:1619-62.
- https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2019/02/halso-och-sjukvarden-paverkar-klimatet/
- Sustainability Series: Green Nephrology Guides | Centre for Sustainable Healthcare
- Den 13:e Nationella Njurkonferensen 20-21 oktober 2023: Att spara och bevara njuren. Dag 2 (youtube.com)
- Nytänk minskade energianvändning på Dialysen (locum.se)
- https://www.kidney.org.uk/green-nephrology