Pris för forskningsinsatser inom njursjukdom

Anders Christensson.

Anders Christensson, Anna Åkesson och Anders Grubb med medarbetare har tilldelats Eldjarnpriset 2024 för betydande forskningsinsatser inom njursjukdomar.

Anders Christensson professor i njurmedicin vid Skånes universitetssjukhus berättar om samarbetet och studien;

 – Anna Åkesson är försteförfattare och doktorand vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Institutionen för laboratoriemedicin, och även statistiker hos Kliniska studier Sverige – Forum Söder, och vår studie har involverat forskare från olika medicinska fält på fakulteten.

Varför är det viktigt att samarbeta med forskare inom andra fält än ens eget?

– Tvärvetenskaplig forskning och samverkan med andra forskare, och även över institutionsgränserna på fakulteten, ger nya insikter och är ofta en förutsättning för kreativa lösningar. Forskare kan dra nytta av varandras expertis och det tillför nya idéer och stärker innovationen och forskningsresultat.

Några hinder för forskningssamarbeten?

– Generella hinder för samarbeten kan handla om skillnader i olika forskningskulturer, arbetssätt och prioriteringar eller att projektparterna har olika mål. Tidsbrist och resursbegränsningar kan göra det svårt att få tillräckliga resurser och tid för gemensamma projekt. Regelverk och byråkrati med etiska riktlinjer, juridiska krav och godkännandeprocesser för forskningsprojekt kan också variera mellan länder, institutioner och fält, vilket kan fördröja projektstarten.

Vad är “shrunken pore syndrome” och hur påverkar det njurarna?

– “Shrunken pore syndrome” eller ”Selective glomerular hypofiltration syndrome” innebär att njurarna inte kan filtrera medelstora molekyler lika effektivt som små molekyler. Tillstånd med denna konstellation är förknippat med kraftigt ökad risk för död även vid normal njurfunktion, framför allt död till följd av hjärtkärlsjukdom. Nu utvecklar vi denna metod för att kunna användas i klinisk praxis. Våra initiala fynd har reproducerats av forskare från Mayokliniken i USA.

Anders Christenssons tips för att lyckas med samverkan

  • Skapa gemensamma mål tidigt. Identifiera tidigt vad alla parter vill uppnå och se till att det finns ett gemensamt syfte alla kan enas om.
  • Förstå och respektera olika perspektiv. Genom att ha respekt för varandras roller och expertis skapas respekt för varandras roller och expertis skapas förtroende och bättre samarbeten.
  • Effektiv kommunikation. Använd tydliga och strukturerade kommunikationskanaler. Regelbundna möten och uppdateringar minskar risken för missförstånd.
  • Flexibilitet och anpassningsförmåga. Acceptera att projekt kan behöva justeras på grund av oväntade utmaningar och var beredd att kompromissa för att uppnå målen.

 

Av Ulrika Efthamre

Källa: LundsUniversitet

Foto: Lunds Universitet