Prins Daniel blir Njurfondens beskyddare

H.K.H. Prins Daniel fyller 50 år den 15 september. Prinsens födelsedag sammanfaller med dagen då kronprins Carl Gustaf blev Sveriges konung.

Nu blir prins Daniel Njurfondens beskyddare i samband med att han fyller 50 år i veckan. För 14 år sedan fick prins Daniel en njure av sin far.

Insamlingsstiftelsen Njurfonden samlar in pengar och delar ut bidrag till forskning om njursjukdomar, dialys och transplantation.Prins Daniel, 50, har en medfödd njursjukdom som gjort att han under hela sin uppväxt lidit av nedsatt organfunktion.

Bara några veckor efter att han friat till kronprinsessan Victoria bedömde läkare att prinsens njurar var så pass dåliga att han var tvungen att göra en transplantation. Prins Daniels pappa, Olle Westling, godkändes som donator och prinsen kunde då genomgå den viktiga operationen.

Aldrig nära döden

I dag har det gått 14 år sedan prins Daniel fick sin pappas njure. Fredagen den 15 september fyller prinsDaniel 50 år och mår fortfarande bra. I SVT:s ”Prins Daniel 50 år” med Carina Bergfeldt får han frågan om hur illa däran han var.

– I och med att jag fick min pappas njure så kunde ju vi planera för det. Men det är ju svårt att planera det perfekt, så jag hade väl några veckor då jag gick i dialys i fem, sex veckor och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man ju det för att liksom kunna fungera.

Prins Daniel säger vidare att han tack vare dialysen aldrig var nära döden.

– I och med att det finns dialys, men finns det inte dialys dör man ju. Men jag hade ju turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över och har aldrig haft några bakslag sedan dess.

Äter medicin dagligen

Transplantationen har inte gett prins Daniel några men, däremot behöver han äta medicin för att allt ska vara bra.

– Jag märker inte det. Det är mer att man tar medicin varje dag för att njuren ska fungera.

I år är det fjorton år sedan Olle Westling donerade sin ena njure till son prins Daniel.

Men resan till transplantation var inte rak. När Dialäsen intervjuade pappa Olle Westling vid Vårmötet i Gävle 2019 berättade han om turerna inför operationen.

-Daniel ringde och sade att jag skulle hålla mig i form för det skulle bli aktuellt med transplantation. Jag började motionera och gick minst 10 000 steg varje dag. Jag fick testvärden som en 20-åring och var enormt lycklig.

Första chocken

Allt såg lovande ut inför transplantationen. Tills första chocken kom.

-Plötsligt sade läkaren att jag inte var godkänd. Jag hade för högt PSA, berättade Olle Westling.

Syster Anna var inte var aktuell då hon led av allergi. Därför fick mamma Ewa Westling plötsligt utredas snabbt. Då kom chock nummer två.

-Daniels mamma Ewa hade förstorade lymfkörtlar så hon kunde inte heller godkännas. Det blev en väldigt jobbig situation för oss alla, sade Olle.

Daniel började i dialys och Olle fick göra fördjupade tester av prostatan. Den här gången blev testresultaten positiva och ett datum för transplantation blev satt.

Olle lades in den 25 maj 2009 och två dagar senare genomfördes operationen.

-Det är absolut det bästa jag gjort i hela mitt liv, sade Olle Westling till Dialäsen.

Njurfondens ordförande stolt

Att Prins Daniel blir beskyddare för Njurfonden kommer att få stor betydelse och bidra till att öka befolkningens kunskap om njursjukdomar och förståelse för personer som behöver dialys eller en njurtransplantation för sin överlevnad.

– Vi är mycket glada och stolta att ha fått ett kungligt beskyddarskap för njurforskningen i Sverige, säger Håkan Hedman, ordförande i Njurfonden och medicine hedersdoktor.

 

DD.KK.HH. Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och Prins Oscar.

 

Av Ulrika Efthamre

Källa: Njurfonden, Dialäsen, Expressen

Foto: Kungahuset.se