Ikväll berättar Prins Daniel berättar om sin njursjukdom

Prins Daniel medverkar ikväll i SVT:s Fråga doktorn.

I programmet berättar han om sin njursjukdom och om organdonationer.

Prinsen intervjuades när han besökte Karolinska sjukhuset i slutet av maj, enligt hovet.

I tio år har prins Daniel levt som njurtransplanterad, något som helt förändrat hans liv. Ikväll sänds ett inslag med prinsen i Fråga Doktorn på SVT där han berättar mer om sin resa och vad transplantationen betytt för honom.  Detta är i samband med Prins Daniels tioårsjubileum som njurtransplanterad.  I intervjun berättar han om sin njursjukdom och dessutom möter han två personer som genomgått det svenska njurbytesprogrammet STEP.

-Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa. Tacksamheten finns kvar till de här duktiga personerna som genomförde konstverket, säger prins Daniel i reportaget i SVT:s Fråga doktorn, enligt Expressen.

Prins Daniel är mycket engagerad i frågan om organdonationer och uppmanar människor att donera till sjuka som behöver nya organ.

Han föddes med en svår njursjukdom och fick 2009 vid 35 års ålder en njure transplanterad. Hans pappa, Olle Westling, var donator.

Hovet har lagt ut en film från besöket på Instagram.

– Det är ju lite djävulskt med njursjukdom att den smyger sig på en. Man tänker inte på det. Men när man får ett nytt organ blir det som att man är 20 år yngre, säger Daniel i videoklippet på Instagram.

Ikväll klockan 18.45 i SVT får således tittarna möta prins Daniel. Programledare är Suzanne Axell som diskuterar medicinska frågor med programmets husläkare Karin Granberg.

Prins Daniels medfödda njursjukdom gav honom nedsatt njurfunktion sedan barndomen. När kronprinsessan Victoria och Daniel förlovade sig den 24 februari 2009 var hans sjukdom inte offentligt känd. Daniel gick då på dialys flera gånger i veckan.

Senare samma år stod det klart att dialys inte räckte längre. Daniel behövde en transplantation. Hans pappa Olle ansågs efter test vara mest lämplig av föräldrarna som donator.

Daniel opererades 27 maj 2009 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Han återhämtade sig snabbt och anses i dag vara återställd. Mest han måste gå på regelbundna läkarkontroller och ta medicin för att kroppen inte ska stöta bort den nya njuren.

Sedan dess engagerar sig både Daniel och hans föräldrar för organdonationer. Olle Westling sitter i styrelsen för Njurförbundet Gävle-Dala.

Av: Ulrika Efthamre

Foto: Erika Gerdemark/ kungahuset.se