Park invigd för att hylla organdonatorer

Invigning av Givarstigen med Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset ,Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande för sjukhusstyrelsen i Region Uppsala och Zandra Falck, miljöstrateg.

I slutet av maj invigdes den nya parken Givarstigen på Akademiska sjukhuset. Parken är belägen mellan ingång 50 och akutmottagningen och är en hyllning till alla som har donerat eller donerar organ, vävnader, celler och blod. Namnet Givarstigen är en hyllning till alla människor som genom sin osjälviska gärning bidrar till att skapa liv, rädda liv och förbättra liv. Parken är särskilt utformad för att främja biologisk mångfald och innehåller bland annat insektshotell och växter som är intressanta för pollinerare. På platsen finns sedan 2011 ett donationsträd.

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset och Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) och ordförande för sjukhusstyrelsen i Region Uppsala, klippte bandet tillsammans och förklarade den nya parken invigd.

Donationsrådet bakom invigning

– Parken är ett tack till alla som har donerat eller ska donera, men även till all vårdpersonal på sjukhuset som arbetar med donation, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör.

Bakom namngivningen ligger donationsrådet som även bjöd in alla medarbetare till en föreläsning i samband med invigningen. Emma Schols, mamman som räddade sina sex barn ur ett brinnande hus hösten 2019 och brännskadades hårt, föreläste om vården hon fick under de månader hon tillbringade på brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset. Där mottog Emma blod såväl som hudtransplantationer från 12-15 donatorer för att, i väntan på att kunna ta hennes egen hud för odling, täcka de nittiotreprocentiga brännskador hon fått under branden.

Zandra Falck, miljöstrateg, berättade också om hur parken är utformad för att främja biologisk mångfald. Parken syftar till att skapa liv både bildligt och bokstavligt.

Av Ulrika Efthamre

Källa: Akademiska sjukhuset

Foto: Akademiska sjukhuset