Organtransplanterade Beatrice får Jontes stipendium

Jontefonden instiftar nytt stipendium till minne av Beatrice Halby.

Jontes stipendium delas årligen ut till en person eller en organisation som gör stora insatser för att öka livskvaliteten, skapa glädje och sätta guldkant på familjers vardag i väntan på, eller efter, genomförd organtransplantation. I år går stipendiet till inspirationskällan Beatrice Halby, som genom att dela sin egen erfarenhet kring att vara lungtransplanterad kastat ljus på organfrågan. 

Jontes stipendium är ett kompetensutvecklingsstipendium som delas ut i Jonathan ’Jonte’ Ivarssons namn, för fjärde året i rad. Det syftar till att mottagaren ska inspireras och motiveras att fortsätta sina hjältedåd för Jontefondsfamiljerna runt om i Sverige. Mottagaren är någon som gör stora insatser för familjer som väntar på eller har genomgått organtransplantation. I år går stipendiet på 20 000 kronor till 27-åriga Beatrice Halby, som i dagarna mottagit det hemma i Lomma.

-Nu har det äntligen börjat landa lite. Det tog några dagar att smälta och jag har haft svårt att förstå varför just jag ska få ett stipendium. Det har liksom varit så självklart för mig att vara öppen och offentlig med mitt liv och vardag och sprida organfrågan. Men jag är naturligtvis väldigt, väldigt tacksam för det, säger Beatrice. 

Beatrice har tidigare genomgått en lungtransplantation och väntar återigen på nya lungor. Hon har engagerat sig i allt från intervjuer och TV-morgonsoffor till dokumentärer och bland annat medverkat i SVT:s dokumentär ”Donationen”, där tittarna får ta del av en nära skildring av Beatrices kamp för ett nytt liv. Hennes engagemang inom organdonations- och transplantationsfrågan har både bidragit till kunskapsdelning och varit till hjälp för andra i liknande situationer. 

-Allting startade med att jag ville prata om organdonation eftersom situationen var som den var för mig. Så jag började vara ute i skolor och föreläste om organbristen. Sedan övergick det i ett mer personligt engagemang i och med att mitt eget behov av nya lungor blev alltmer akut – och då steppade jag upp mitt engagemang mer. I väntan på ett nytt organ vill jag göra vad jag kan, säger Beatrice.

Tommy Ivarsson, medgrundare och insamlingsansvarig på Jontefonden, beskriver Beatrice som en eldsjäl och med förmågan att vara en förebild som gjort skillnad för det ändamål som Jontefonden jobbar för. 

-Beatrice är ett otroligt föredöme för andra transplanterade. Hon har dessutom vågat och orkat dela med sig av sin resa, mitt i den egna sjukdomen, och har uppmärksammat organtransplantationsfrågan på en samhällspolitisk nivå, säger Tommy Ivarsson. 

Stipendiet delas ut av Jontefondens styrelse och finansieras i år av Nelson Garden.

Motivering

”Att mitt i den egna sjukdomen välja att vara offentlig med sin situation, är ett val som inte alla skulle göra. Det utmanar, tröttar och tar energi. Men det ger också, både energi och glädje att veta att den egna berättelsen är till hjälp för andra i samma situation.

Beatrice har med sin humor och sprudlande personlighet gett organdonation en djupare mening bland svenska folket och hon har satt organtransplantationsfrågan på den politiska agendan. 

Styrelsen för Jontefondens Insamlingsstiftelse har valt att år 2021 tilldela Beatrice Jontes Stipendium, för sin förmåga att vara förebild mitt i kampen. Hon är en inspirationskälla med en energi som smittar.”

 Av Ulrika Efthamre

Källa: Jontefonden

Foto: Jontefonden