Nyheter i fokus på nordiska njurdagarna 2022

Nyheter inom transplantation, kronisk njursjukdom och diabetes var några av ämnena på agendan på årets kongress för läkare från hela Norden, Nordic Society of Nephrology i Odense.

-Vi är väldigt nöjda med programmet, sade Helle C. Thiessen, ordförande i organisationskommittén och docent vid njurkliniken på Odense Universitetssjukhus.

Den 4 maj invigdes den 36:e upplagan av nordiska njurdagarna, NSN2022, i Odense i Danmark. Mötet skulle egentligen ha hållits våren 2021 men sköts upp på grund av pandemin. Senaste nordiska njurdagarna ägde rum var 2019 med Åbo i Finland som värdstad. Mötena har varit viktiga för att sprida kunskap och utbyta erfarenheter mellan de nordiska länderna.

450 deltagare från hela Norden kom till NSN2022.

NSN 2022 på Odeon mitt i Odense.

Ordförande i organisationskommittén, Helle C. Thiessen, öppnade årets Njurdagar med ett välkomsttal.

-Vi är framför allt mycket glada över att konferensen kan äga rum. Det har varit osäkert in i det sista på grund av pandemin. Vi är också mycket nöjda med programmet och föreläsarna, sade hon.

Helle C. Thiessen, ordförande för NSN2022.

Efter öppnandet av mötet följde två stycken så kallade ”Candle light lectures” med Christian Aalkjaer från Århus universitet som talade med temat ”Hur giraffer kan hantera skyhögt blodtryck” och Niels Holmark Andersen från Odense som gav ett par rafflande exempel om hur vissa studier utan evidens publicerats i medicinska tidskrifter

Niels Holmark Andersen.

Kvällen avslutades med gemensam promenad till stadshuset i Odense och en välkomstmottagning.

Odense stadshus.

Nordiska njurdagarna fortsatte på torsdagen med huvudtemat ”Vad är nytt inom nefrologin ur ett nordiskt kliniskt perspektiv?”. Föreläsningarna inleddes under rubriken ”Heta ämnen inom njurtransplantation”. Markus Gäbel, transplantationsläkare vid Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, talade om ” För få donatorer—hur ska vi utöka donatorpoolen?”. Därefter berättade professor Per Lindner, chef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, om ”STEP, STAMP och IDES”.

Markus Gäbel från Transplantationscentrum.

Per Lindner gjorde en uppskattad föreläsning.

Kongressen lockade läkare från hela Europa. Bland andra kom Wolfgang Arns från Köln i Tyskland och talade om svårigheterna med svaga patienter och transplantation. Från Sverige kom flera delegationer. Anders Fernström, ordförande i SNF och krönikör i Dialäsen, var på plats.

– Jag tycker kongressen som helhet är mycket intressant, sade Anders Fernström, verksamhetschef, docent och överläkare vid Njurmedicinska kliniken i Linköping.

Anders Fernström, ordförande i SNF.

Deltagarna som kommit till Odense var främst läkare från Norge, Danmark, Sverige och Finland. Även läkemedelsindustrin var starkt representerad.   Mats Grenner, VD på Nordic Medcom hade sett fram emot kongressen.

-Det är en mycket spännande konferens och vi har sett fram emot att få träffas fysiskt, sade Mats Grenner.

Mats Grenner, VD Nordic Medcom.

Många andra företag som Fresenius Medical Care, Vifor Pharma, Astrazeneca, BBraun, Transcutan och Sanofi fanns på plats i utställningshallen.

Fresenius Medical Care stod för en av sponsorsföreläsningarna.

Babak Eqbali från Vifor Pharma.

Petra Bergström och Annica Ferlund Grande från Sanofi.

Även det sociala utbytet var viktigt under nordiska njurdagarna. Kongressen inleddes med en gemensam promenad till Odense stadshus och en välkomstmottagning där bland andra barn från Odense uppträdde och sjöng under temat HC. Andersens sagor. HC. Andersen föddes i Odense och här finns ett stort museum om den världsberömde barnboksförfattaren. Även en tapaskväll med presentationer av abstracts var ett uppskattat inslag av deltagarna.

Välkomstmottagning i stadshuset i Odense.

Odense är känt för sin pittoreska bebyggelse och är HC.Andersens födelsestad.

Av Ulrika Efthamre

Foto Ulrika Efthamre, Laila Stig Larsen