Ny studie: Sämre vaccinskydd för transplanterade

Transplanterade som fått två doser vaccin mot covid-19 får inte fullgott skydd. Det visar nu preliminära resultat av en svensk studie.

Studien omfattar cirka 250 patienter från Sahlgrenskas upptagningsområde och Skånes universitetssjukhus. Både personer som tidigare har haft covid-19 och de som inte haft sjukdomen har ingått. Att faktiskt ha haft sjukdomen har visat sig ha stor betydelse för att utveckla antikroppar.
Av de som både har haft covid-19 och senare fått två vaccindoser fanns antikroppar hos en väldigt hög andel.
Av de som däremot inte haft covid-19, men fått två sprutor vaccin, var det 40 procent som inte hade utvecklat antikroppar. Resultaten motsvarar bland annat en tidigare amerikansk studie där cirka hälften av organtransplanterade inte svarade på vaccinet.
– Det är stor skillnad mot kontrollgruppen, det vill säga personer som inte är organtransplanterade. Där utvecklar alla antikroppar av vaccinet, säger John Søfteland, transplantationskirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som har lett studien i Västsverige till Njurförbundet.

I skrivande stund har forskarna analyserat hälften av studiematerialet, och det slutgiltiga resultatet väntas vara klart inom några veckor.

Än så länge finns ingen rekommendation i Sverige om en tredje spruta till personer som har genomgått en organtransplantation, men John Søfteland menar att diskussionen nu ofrånkomligen måste upp på bordet.
– Vi vill få förankrat hos myndigheterna om en extra boosterdos till den här gruppen, säger han till Njurförbundet.
Han får medhåll av Njurförbundets ordförande Håkan Hedman, som har tagit del av de preliminära resultaten.
– Med utgångspunkt från resultaten i studien bör Folkhälsomyndigheten rekommendera att transplanterade får en tredje spruta, säger Håkan Hedman.
Frågan om en tredje ”boosterdos” av vaccinet diskuteras just nu runt om i världen, och försök pågår, bland annat i Storbritannien. I Frankrike beslutade hälsomyndigheten redan i april att låta just personer med nedsatt immunförsvar få tre doser.

Källa: Njurförbundet

Foto: Karolinska Universitetssjukhuset