Ny metod kan reparera akuta njurskador

En ny vaccinationsbehandling med så kallade dendritceller kan förlänga livet vid spridd njurcancer, visar patientstudier vid Akademiska sjukhuset.

Forskare vid Indiana University i USA har utvecklat en behandling som skulle kunna bidra till att läka akuta njurskador och därmed eliminera behovet av dialys i framtiden.

 

Akuta njurskador uppstår ofta efter antingen hjärtoperationer eller långvarig kärlkirurgi. De kan också uppstå som en följd av blodförlust i samband med ett trauma och är därmed ett vanligt problem inom militären.

Associate Professor Dr. Robert L. Bacallo, som lett studien, menar att man kan jämföra detta med kabel-TV.

”Antag att du har en bra kabel dragen genom grannskapet, men de sista meterna in till ditt hus är kabeln dålig. Trots att det bara är de sista meterna av kabeln som inte fungerar så har du sammantaget en dålig kabel. Något liknande kan vi se i akuta njurskador. Det är den sista lilla biten som tycks vara påverkad och den här behandlingen reparerar detta.”

 

I modellförsök på råttor skickade forskarna hydrodynamisk isotonisk vätska till den vänstra ådern i njuren. Inom 24 timmar efter den akuta njurskadan återställdes blodflödet i organet snabbt, ansamlingen av pro-inflammatoriska T-celler minskade och njurfunktionen förbättrades.

”Vi tror att denna metod återställer tillräckligt mycket njurfunktion för att bilda urin och eliminera en del av immunförsvaret som bidrar till njurskada. Vi ser framför oss att en halvtimmes behandling skulle kunna eliminera behovet av dialys.”

 

Dr. Bacallao har en personlig relation till det här problemet eftersom hans mor fick en akut njurskada efter en omfattande hjärtoperation och avled 18 månader senare.

 

Källa: Resultaten publicerades i Journal of the American Society of Nephrology