Ny metod för fjärrstyrning vid hemdialys

Fjärrstyrd bukdialys i hemmet blir snart verklighet i Västernorrland. Det är ett nytt framsteg för hemdialysen, som ger dialyspatienter ett friare liv och sparar resurser för vården.

Dialyssjuksköterskan Britt-Inger ”Bitte” Kyrk Hedkvist har arbetat med att utveckla hemdialysen i 13 år och jobbar på peritonealdialysmottagningen, PD-mottagningen, i Örnsköldsvik. Patienterna bor utspridda i Örnsköldsviks kommun och det kan ofta medföra långa resor för patienterna.

– Det är därför hemdialys är en så bra vårdform. Det gör att även svårt sjuka personer kan leva som vanligt. Vi har en patient som ska ut och med dialysmaskinen i husvagnen nu, säger Bitte Kyrk Hedkvist.

Felsökning på distans

Nu kommer ytterligare en funktion som minskar det fysiska beroendet mellan patienterna och sjukhuset. Genom ett nytt system blir det möjligt att fjärrstyra dialysmaskinerna som patienterna har i hemmen för att få dialys på natten.

– I det här systemet använder vi ett modem eller ”moln”. Jag kan avläsa maskinen på min dator och ändra på behandlingar och avläsa larm utan att vare sig patienten eller jag behöver göra några resor, säger Bitte Kyrk Hedkvist.

Fler regioner satsar på att utveckla peritonealdialysen. Region Skåne har nyligen startat en stor digital satsning för pd-patienter.

Källa: Region Västernorrland

Foto: istock.com