Bron – lungor för livet – ska skapa en centraliserad dansk-svensk ”renoveringsanläggning” för skadade lungor – den första i Europa. Projektet har precis blivit beviljat med ett EU-Interreg anslag på 19 miljoner kronor.
Patienter dör i brist på organ som är tillräckligt friska för donation. Lungtransplantation är den enda behandlingen för patienter med svår lungsjukdom, men organen räcker inte, vilket leder till att patienter dör i väntan på organ. Ökning av antalet donationer löser inte problemet med brist på organ, eftersom många donerade lungor är skadade och därför inte kan användas.
Framgång i USA
Under de senaste åren har maskinperfusion av organ fått en betydligt större plats i behandlingsarsenalen av donerade organ men att ta in det som en process i kliniken har varit svårt då antalet organ per center är lågt och ekonomiskt försvarbara processer så som flertalet extra jourlinjer har därför varit svårt att implementera. Metoden ex vivo lungperfusion (EVLP) (en typ av maskin perfusion) används kliniskt för att förbättra skadade lungor och det ökar antalet transplantationer med cirka 20–30%. Centralisering av EVLP har gjorts med framgång i USA där detta är gjort av en tredje part i detta fall ett företag. Med tanke på det skandinaviska hälso-sjukvårdssystemet anses det vara svårare att ha processer involverade med företag utan ett samarbete mellan de olika sjukhusen och transplantation centra vore sannolikt en bättre lösning i Skandinavien.
Centraliserad EVLP-anläggning
Genom att centralisera EVLP från många centra till en enda anläggning kan man öka effektiviteten avsevärt, men kräver ett större antal lungor. Därför kommer detta nya EU Interreg-projektet att skapa den första centraliserade EVLP-anläggningen i Europa. Den kommer att samordna lungor från Sverige och Danmark, för EVLP. Rigshospitalet, och Skåne universitetssjukhus (SUS) kommer att utforma ett EVLP-utbildningsprogram för att utbilda personal i Danmark och Sverige. Efter centraliseringen av EVLP mellan Sverige och Danmark, är förhoppningen att det kommer utvidgas för att inkludera alla transplantationskliniker i Skandinavien och alla organ.
Nya behandlingar
Men EVLP kan inte förbättra alla lungor, framför allt inte de med lungskada. Därför är det nödvändigt att parallellt med införandet av en centraliserad EVLP-anläggning även utveckla nya behandlingsalternativ. Lovande forskning från SUS har visat att terapier baserade på mesenkymala stamceller (MSC), en typ av Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs), kan återställa funktionen hos skadade lungor så att dessa kan användas för transplantation.
För att underlätta detta kommer projektet att skapa en gränsöverskridande centraliserad utvecklings- och testprocess för terapier, i modeller utvecklade vid SUS. Projektet kommer även att testa dessa terapier vid EVLP-anläggningen. Detta kommer att underlätta innovation inom terapier för lungtransplantation i Sverige och Danmark och göra det möjligt att införa terapierna effektivt i klinisk verksamhet. Läs mer på
https://www.bridge-lungsforlife.com/
Av Sandra Lindstedt, STF
Foto Skånes universitetssjukhus