Nordiska njurdagar i Åbo bjuder på brett program


Snart dags för Nordic Society of Nephrology 2019 i Åbo. Den 30 augusti startar dagarna för läkare från hela Norden med ett fullspäckat program. Dialäsen kommer vara på plats och bevaka evenemanget.

Har du missat att anmäla dig till Nordic Society of Nephrology 2019? Då är det hög tid. 30 augusti- 2 september sker kongressen i Åbo, Finland. NSN arrangeras vartannat år och 2019 är står Finland som värdland.

Årets program bjuder på nyheter inom transplantation, hemdialys men även inom diabetes och högt blodtryck.

Hur man kan optimera det levande donationsregistret är ett av huvudämnena. J.van de Wetering från Rotterdam kommer berätta om hur de lyckats i Nederländerna.

Geir Mjoen från Norge kommer uppdatera oss om riskerna för levande donatorer och Ilkka Helanterä från Finland kommer berätta om de nuvarande riskerna och förtjänsterna för de som får donerade organ.

Sverige representeras av professor Mårten Segelmark som tar upp ”The gut-kidney axis”.

Två andra stora ämnen som behandlas är hemdialys, geriatrisk njursjukdom och sambandet mellan diabetes och njursjukdom.

Förutom ett späckat konferensprogram blir det möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper under flera sociala evenemang som arrangeras under kongressen. Förutom middagar kommer det bland annat arrangeras en joggingtur utmed floden Aura med kollegor från Åbo.

-Vi tror det kommer bli spännande dagar och är mycket nöjda med programmet , säger Tina Ahonen, kongressplanerare.

Läs mer om programmet och anmäl dig på https://nsn2019.fi

Dialäsen kommer bevaka evenemanget. Besök oss gärna i posterhallen!

Av Ulrika Efthamre

Foto Pixabay