Medicinsk enhet kan övervaka njurfunktionen och ge patienterna större kontroll över sin egen hälsa och återhämtning

En bärbar medicinsk enhet som övervakar njurfunktionen och kan minska tider för transplantationspatienter på sjukhus har tagit hem ett prestigefyllt innovationspris för april i Merseyside Innovation Award (MIA) i år.

 

Anne Donnelly, affärsutvecklingschef för MIA-sponsor vid universitetet i Liverpool, menar:

”Den innovativa diagnospotentialen är otroligt och har potential att dra nytta av njurtransplantationspatienter över hela världen. Det är en kostnadseffektiv lösning som kommer att ge patienterna större kontroll över sin egen hälsa och återhämtning.

 

I juli kommer tre finalister från årets MIA-månatliga vinnare till en panel av domare att presentera sin innovativa produkt eller tjänst vid prisutdelningen, i hopp om att skaffa Merseyside Innovation Award 2017 och priset på 10 000 pund.

 

Just nu arbetar de för att förfina den diagnostiska tekniken som tros vara ledande för hemtester av njurfunktionen. Med hjälp av smärtfria och blodlösa extraktionstekniker testar enheten den klara vätskan under hudens epidermis istället för att använda nålar för att få tillgång till blodet.

 

Idén uppkom ur behovet av att många njurtransplanterade patienter spenderar flertalet timmar på sjukhus för väsentliga undersökningar och tester i samband med transplantationen. Förhoppningen är att den nya enheten kan minska både tiden patienten är tvungen att spendera på sjukhus samt hålla nere kostnader för sjukhusen.

 

Andrew Roberts, utvecklingschef vid förtaget, säger:

”Det finns mer än 350 000 njurtransplantationspatienter i den utvecklade världen och miljontals personer med risk för kronisk njursjukdom … så den här enheten har potential att positivt påverka miljontals människor.”

 

Förutom tester för njursjukdom kan tekniken också användas för att testa för andra kroniska sjukdomar som leverstörningar och akuta sjukdomar med allvarliga infektioner. Det kan också genomföras i inställningar som hälsokontroller, övervakning av sportprestanda och militär personalövervakning. Menar Andrew Roberts.

 

FAKTA

  • MIA drivs av en grupp lokalt baserade sponsororganisationer som består av Mitchell Charlesworth, Unilever, Trustech, Liverpool och Sefton Chamber of Commerce, Dewinter, Local Business Partnership of Liverpool City, NatWest, Insider Media, University of Liverpool, Village Software, WP Thompson, Nordvästfonden, O’Connors och BBC Radio Merseyside. Dessa sponsorer erbjuder praktiskt stöd till deltagarna.

 

  • IF Sensing grundades 2012 som en spin-out från Central Manchester University Education Hospital Trust och University of Manchester av professor Paul Brenchley och nephrologist Dr Sandip Mitra, som tog in professor Tony Turner expert i Biosensor teknik.

Källa: insidermedia