Mat vid hemodialys: behövs det och erbjuds det?

En god näringsstatus vid kronisk njursjukdom är en förutsättning för att både orka med och kunna tillgodogöra sig medicinsk behandling och bibehålla en bra livskvalitet.

Vid hemodialys (HD) förloras aminosyror, glukos, vitaminer och spårämnen samtidigt som behandlingen i sig har en katabol inverkan på kroppen och ökar energiförbrukningen. Detta är bakgrunden till det högre näringsbehovet vid HD.

Mat i anslutning till HD

Intag av mat i anslutning till HD har visat sig minska graden av katabolism och muskelproteolys och öka förutsättningarna till en positiv proteinsyntes och därmed en bättre näringsstatus. I ett s.k. “Consensus Statement” från International Society of Renal Nutrition and Metabolism publicerad 2018 finns en sammanställning över evidens som stödjer att patienten bör äta under dialys.

Det är mot bakgrund av detta som såväl Njurförbundet som Dietisternas Riksförbunds (DRF) Sektion i Njurmedicin rekommenderar näringsriktiga måltider i form av en lagad måltid eller ”matigt mellanmål” och näringsdryck i anslutning till HD. Ytterligare argument för att erbjuda bra mat i anslutning till HD är att varje behandling tar ca 4 – 5 timmar samt att patienten har restid till och från mottagningen. Detta innebär att en stor del av dagen hamnar under vårdens ansvar då patienten har liten chans att ordna sina egna måltider.

Nätverkslista med dietister

DRFs sektion för njurmedicin upprätthåller en nätverkslista för dietister som arbetar inom njurmedicin.  Innan sommaren startade en diskussion på nätverket om vad patienterna erbjuds för mat i samband med HD. För att kunna sammanställa svaren skickades en enkät ut till nätverkets ca 130 deltagare med frågor om erbjuden mat i anslutning till HD. Enkäten besvarades av dietister från 30 olika dialysmottagningar (totalt finns 70 mottagningar i Sverige) fördelade på 20 av Sveriges 21 regioner.

Alla dessa 30 dialysmottagningar erbjuder något att äta under HD-behandlingen. Majoriteten av regionerna (85%) erbjuder lagad mat i anslutning till HD, antingen att äta på plats eller ta med hem. De allra flesta tillhandahåller ”matiga” smörgåsar med proteinrika pålägg, dryck samt kosttillägg (s.k. dialysfika). Enkätsvaren visade dock att näringsinnehållet i den erbjudna fikan varierade mycket mellan mottagningarna där några erbjuder fika som innehåller uppemot 50 g protein, medan det på andra håll erbjuds enklare fika som endast ger ca 10 g protein per portion.

Mat under dialys har tagits bort

I nr 2–2024 av Njurfunk uppmärksammas mat under HD och att det har genomförts besparingar runt om landet som medfört att kostnadsfri lagad mat under dialys tagits bort på vissa mottagningar och dialysfikat ersatts med enklare, färdigförpackade smörgåsar, ibland kompletterat med näringsdryck.

Om valet står mellan att behålla sjukvårdspersonal eller erbjuda mat (vilket angetts som orsak till besparingen), så är det svårt att argumentera för det sistnämnda. Frågan är om det är rättvist att jämföra dessa två resurser som båda behövs för patienternas välbefinnande? Den ena resursen är avgörande för att genomföra den medicinska behandlingen och den andra resursen är avgörande för att tillgodogöra sig behandlingen på sikt. Att det ser så olika ut mellan regionerna innebär också att vården inte är jämlik.

HD patienter har särskilda näringsbehov

Vi vill med denna kolumn uppmärksamma HD-patienters särskilda näringsbehov och de skillnader i erbjuden mat under behandling som finns i landet. Det behövs ett samtal inom njursjukvården för att hitta lösningar som beaktar våra patienters extra näringsbehov inom de ekonomiska ramarna som vi alla behöver förhålla oss till. Här är njurdietisternas kompetens en resurs som kan nyttjas och tillfrågas för att erbjuda bästa sammansatta mat under HD till bästa pris.

Av Louise Sund och Sintra Eyre

Foto AI ideogram

Referenser:

Kistler et al. Eating During Hemodialysis Treatment: A consensus statement from the International Society of Renal Nutrition and Metabolism. J Ren Vol 28, no 1 (Jan), 2018, pp 4-12

Riktlinjer för nutritionsbehandling vid hemodialys (Dietisternas Riksförbund Sektion i Njurmedicin) Råd & riktlinjer – Svensk Njurmedicinsk Förening

Slut på viktiga dialysmåltider. Njurfunk nr 2-2024 by Njurförbundet – Issuu