Europeiska läkemedelsmyndigheten överväger att godkänna det första läkemedlet som har visat sig kunna skjuta upp debut av diabetes.
Hittills har det inte varit möjligt att erbjuda behandling innan patienten har diagnostiserats med typ 1-diabetes. Men vid det laget har kroppens insulindepåer, som ska vara livet ut, redan tömts.
Svaret kan vara ett läkemedel som sätts in i sjukdomens tidigaste stadier.
Första steget mot insulinfri behandling
Teplizumab, den aktiva antikropp som marknadsförs under varumärket Tzield, är namnet på den första behandlingen i sitt slag som har visat sig vara säker och effektiv. Läkemedlet är resultatet av många år av arbete med att försöka förstå vad som händer i kroppen i perioden fram till att diagnosen ställs.
Typ 1-diabetes diagnostiseras vanligtvis först i det tredje och sista stadiet av sjukdomen, när kroppens betaceller inte längre kan producera tillräckligt mycket insulin i bukspottkörteln. Tzield har utvecklats i syfte att fördröja utvecklingen av typ 1-diabetes från det andra till det tredje stadiet av sjukdomen. I detta skede har typ 1-diabetes ännu inte utvecklats, men det finns mycket tydliga tecken på att processen att utveckla sjukdomen har inletts.
Fördröja sjukdomens utveckling
– Om det går att spåra upp de barn som befinner sig i riskzonen kan läkemedlet förhindra att så kallade T-lymfocyter angriper insulinproducerande betaceller och fördröja sjukdomens utveckling, förklarar Tanja Thybo, forskningschef vid danska diabetesföreningen för Illustrerad Vetenskap.
– Man har påvisat att Tzield kan skjuta upp utvecklingen av typ 1-diabetes med cirka två år, och ända upp till sju år för en del personer. Eftersom detta är relativt nytt vet vi inte var den övre gränsen går eller om upprepade behandlingar kan förlänga den, fortsätter Tanja Thybo.
Ska eventuellt godkännas
Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) är i färd med att undersöka om Tzield ska godkännas för behandling av personer som är över åtta års ålder och befinner sig i det andra stadiet. Det skulle eventuellt kunna innebära att patienterna, som ofta är barn och ungdomar, kan slippa de dagliga insulininjektionerna i några år till.
Av Ulrika Efthamre
Källa: Illustrerad Vetenskap, Diabetes Wellness
Foto I stock
Fakta: Så fungerar läkemedlet
- Läkemedlet Tzield verkar genom att fästa vid specifika celler i immunförsvaret och fördröja utvecklingsprocessen, så det tredje stadiet – och därmed typ 1-diagnosen – skjuts upp.
- Tzield kan inaktivera de immunceller som är i färd med att angripa betacellerna som styr insulinproduktionen. Samtidigt kan läkemedlet öka andelen celler i kroppen som hjälper till att dämpa kroppens immunreaktion.
- Läkemedlet administreras i form av en injektion om dagen under två veckors tid.