Jontefonden instiftar nytt stipendium

Jontefonden instiftar nytt stipendium till minne av Beatrice Halby.

Beatrice Halby, även kallad Bea, lungtransplanterades 2018 och blev känd genom SVT:s dokumentärfilm ”Donationen”. I januari avled Bea i väntan på ännu en lungtransplantation. Nu instiftar Jontefonden ett nytt stipendium i hennes namn.

Beatrice Halby blev känd för en bredare publik när dokumentärfilmen ”Donationen” sändes i SVT, 2019. Bea, som lungtransplanterades 2018, var oerhört engagerad i organtransplantationsfrågan och medverkade i otaliga intervjuer för att belysa ämnet. Hennes engagemang har hjälpt många, inte minst drabbade barn och ungdomar, men också fått många svenskar att bli mer positivt inställda till att donera organ. Hon tilldelades även Jontes stipendium hösten 2021.

I januari 2022 orkade inte kroppen mer. I väntan på ännu en lungtransplantation, stöttes lungorna bort. I samråd med Beas familj kommer nu hennes kamp efterlevas i ett nyinstiftat stipendium från Jontefonden, som tilldelas namnet Beas Guldkant. 

Beas Guldkant kommer att årligen om våren delas ut till minne av Bea och ska hålla Beas kamp för att synliggöra frågan om organtransplantation, vid liv. Mottagaren är en ungdom (13–25 år) som med sin personliga berättelse öppnar ögonen bland en bredare publik, kring hur det är att vänta på, eller att leva med transplanterat organ. Mottagaren utses av en jury bestående av Beas bror Alex, filmen Donationens producent Lisa Wahlbom, samt en representant för Jontefonden.

Av Ulrika Efthamre

Källa: Jontefonden

Foto: Jontefonden