Idag startar Donationsveckan – för att öka donationsviljan!

Idag börjar Donationsveckan! Just nu står 850 personer på väntelistan för nytt organ. 81 personer har avlidit eller permanent tagits bort från väntelistan sedan 1 januari i år. 

Idag börjar Donationsveckan som arrangeras för att öka donationsviljan i landet. Trots att många svenskar är villiga att donera organ är det inte alla som anmäler sig till donationsregistret.

I donationsregistret kan du anmäla din inställning till att donera organ och vävnader efter din död. Alla kan anmäla sig oavsett ålder, sjukdomar och levnadsvanor. Här kan du anmäla dig till donationsregistret. Du kan också kontrollera, ändra eller ta bort en tidigare anmälan. https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/.

Föreningen MOD startar också en ny insamling för att hjälpa personer i väntan på organ. MOD har i snart 10 år arbetat för att inga barn, unga eller vuxna ska behöva dö i väntan på organ. Det går att bidra med en gåva, dela insamlingen och inlägg på Facebook eller Swisha valfritt belopp till 123 900 39 48. Ditt stöd gör stor skillnad! 

Av Ulrika Efthamre

Foto Rawpixels, Freepik.com