Humor och flexibilitet ger glada sköterskor i Hudiksvall

På sjukhuset i Hudiksvall finns en av Sveriges modernaste dialysmottagningar. Men här finns också en ovanligt nöjd personal.

–Vi är lösningsfokuserade och det ger bra stämning, säger vårdenhetschef Camilla Lindblom.

Dialysmottagningen på Hudiksvalls sjukhus öppnade 2014 i nybyggda, ljusa och öppna lokaler Det finns 14 dialysplatser, varav två är isoleringsrum. Sköterskorna arbetar både självständigt och i team tillsammans med läkare, dietist, fysioterapeut och kurator. Man satsar mycket på att träna upp patienterna så att de kan sköta sin dialysbehandling på egen hand. På dialysmottagningen får patienter med njursvikt hjälp med att rena blodet tre till fyra gånger i veckan.Behandlingen tar 4-5 timmarvarje gång. 

Men det som utmärker dialysmottagningen jämfört med andra är troligen den goda stämningen och alla skratt. 

Vad är det som gjort att ni har så bra stämning?

-Vi är lösningsfokuserade och flexibla. På mottagningen hjälper vi varandra. Vi är generösa mot varandra och ställer upp, säger CamillaLindblom som är vårdenhetschef. Hon har hand om tre olika avdelningar varav en är dialysmottagningen.

-Vi har väldigt högt i tak. Mycket skratt och humor som gör oss glada.

Men förutom gott humör är arbetssättet en del av receptet. Här jobbar man i team och personalen får delta i rekryteringsprocesser.  Det är morgonmöte varje dag och pinnjympa för att stärka konditionen. 

Blir det aldrig några konflikter?

-Jodå. Men vi har ett klimat där man vågar lyfta alla frågor. Det gör vi ofta på morgonmötet. Har man en god stämning i botten går det fint att lyfta problem, säger Camilla.

-Men framför allt är det mycket skratt. Man blir otroligt glad i den här miljön.

Av Ulrika Efthamre

Foto Medjobb.se

Bildtext; Från vänster, Pernilla Vänngård, Veronica Wester, Karin Gustavsson, Elin Larsson, Anna-Karin Ingwersen, Jennie Lindberg och Petra Silva