Häng kvar inom njurmedicin- ni behövs!

Linda Afsenius, ordförande i SNSF

Nu är det sommar och vi ska snart gå på semester. Eller några av er kanske redan börjat ledigheten. Skönt att få gå på välbehövlig semester efter en turbulent vinter och vår. I alla fall har det varit så för oss på Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg där jag jobbar. Som ni säkert har hört i media ska Sahlgrenska spara 1,7 miljarder kronor och liknade historier hörs från hela landet vilket gör läget bekymmersamt. Men vi måste försöka göra det bästa av situationen för våra patienter och det är precis vad personal inom njurmedicin är så bra på. För visst är det så? För det är något speciellt med njurmedicinsk personal. Det finns inga som är så flexibla och lösningsorienterade.

Långvariga relationer

Min egen tanke om detta, för det är verkligen min egen personliga åsikt, är att de långvariga relationerna med patienterna inom njurmedicin gör att personalen känner ett stort ansvar och engagemang. Men i dessa tider när vi är lågt bemannade kan det även leda till att personalen känner sig otillräcklig och att man känner sig missnöjd med sin arbetsinsats. Tidigare kanske vi har hjälpt patienterna med diverse olika saker som kanske inte alltid är njurmedicinskt relaterade. Och det är något som vi inom njurmedicin har gillat, något vi har värderat högt. Men nu är organisationerna lite mer slimmade och vi måste tänka nytt, en omställning av vården. Men jag hoppas att ni alla som känner er otillräckliga orkar hänga kvar inom njurmedicin. Ni är så värdefulla. Er specialkompetens behövs. För det kommer bättre tider, det gör det.

Uppdatera uppgifter

Jag vill påminna er alla som är medlemmar i SNSF att gå in på medlemsidan på www.swenurse.se och uppdatera era uppgifter. Vi saknar uppgifter till flera av er gällande adress och mail vilket gör att ni inte får Dialäsen hemskickad till er eller mailutskick från SNSF. Och just du kanske känner att det hade varit roligt att vara med i styrelsen i SNSF, och om du känner det så tveka inte att höra av dig till mig, linda.afsenius@vgregion.se . Vi behöver verkligen dig!

Stort tack för att just du är medlem i SNSF och jag önskar er alla en skön och vilsam sommar.

Av: Linda Afsenius, ordförande SNSF

Foto: Lars Hejdenberg