Hälsosam kost ger lägre risk för njursjukdom


En australiensisk analys av publicerade studier visar att hälsosam kost medför en 30% lägre förekomst av kronisk njursjukdom. 

Ett hälsosamt dietmönster var också kopplat till en 23% lägre förekomst av albuminuri, en tidig indikator på njurskador. 

Att göra koständringar kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av kronisk njursjukdom (CKD), men det är inte klart om en hälsosam kost skyddar mot sjukdomens utveckling. För att undersöka detta analyserade forskare vid Bond University, Australien alla relevanta studier publicerade till och med februari 2019.

Analysen inkluderade 18 studier med totalt 630 108 vuxna som följdes i genomsnitt 10,4 år. Den hälsosamma kosten bestod vanligtvis av ett högt intag av grönsaker, frukt, baljväxter, nötter, fullkorn, fisk och mejeri med låg fetthalt och lågt intag av rött och bearbetat kött, natrium och socker sötade drycker.

Ett intag av hälsosam kost medförde enligt analyserna en 30% lägre förekomst av CKD. 

Foto: Unsplash.com

Källa: American Society of Nephrology. ”A healthy diet may help prevent kidney disease.”, ScienceDaily. http://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190924175716.htm