Efter en satsning på njursjukvården har den fysioterapeutiska verksamheten på Skånes universitetssjukhus i Lund fått möjlighet att erbjuda gruppträning till patienter med kronisk njursjukdom. Gruppträning har visats ha flera fördelar, både fysiskt samt i att ge en känsla av samhörighet.
Region Skåne valde under år 2020 att göra en investering för att förbättra njursjukvården med fokus på preventivt arbete för att förebygga njursjukdom, att öka möjligheter till transplantation samt öka möjligheterna till självdialys. En del i detta projekt var att utöka de fysioterapeutiska resurserna vid Skånes universitetssjukhus i Lund för att utveckla det preventiva arbetet med patienter med kronisk njursjukdom stadie 4–5.
Gruppträning nytt alternativ
Det finns sedan tidigare en välfungerande rutin när det gäller att bedöma kondition, balans och styrka hos alla patienter som kommer till njurmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Utifrån den individuella bedömningen erbjuds träningsråd och individuellt utformade träningsprogram att utföras i hemmet eller i det gym som ligger i anslutning till dialysmottagning. Med stöd av satsningen på det preventiva arbetet kunde fysioterapeuterna även börja erbjuda gruppträning som ett alternativ till sina patienter, med start under hösten 2020.
– Forskning har visat många fördelar med ledarledd träning, bland annat en större förbättring gällande konditionsförmåga om man jämför med träning som utförs individuellt. Dessutom kan träning i grupp ge en ökad motivation, vilket vi ville ta vara på, berättar fysioterapeut Anna-Karin Juhlin.
Gruppträningen ägde rum 2 gånger per vecka under 12 veckors tid. Denna träningsform erbjöds i första hand till patienter som ännu inte påbörjat dialysbehandling. Att träna ledarlett i grupp erbjuder flera fördelar jämfört med individuella träningsprogram. Förutom de fysiska fördelarna ger gruppträning även en stödjande och motiverande miljö där patienter kan möta andra som går genom liknande upplevelser. Detta kan vara särskilt viktigt för de patienter som inte påbörjat dialysbehandling ännu, där det inte finns samma självklara träffpunkter som för de patienter som behandlas med hemodialys.
Inledning på motionscykel
När man utformar ett träningsprogram för patienter med kronisk njursvikt är det viktigt att överväga varje patients individuella behov och begränsningar. Detta innebär en utvärdering av varje patients nuvarande nivå av fysisk funktion och utformning ett träningsprogram som är anpassat till deras förmågor. Det är också viktigt att överväga eventuell samsjuklighet eller medicinska problem som kan påverka patientens förmåga att träna säkert. Den fysioterapeut-ledda gruppträningen i Lund inleds med uppvärmning på motionscykel, löpband eller cross-trainer. Sedan gick patienterna vidare till cirkelträning, med olika övningar fokuserade på att förbättra styrka och balans. Vid behov kunde övningarna anpassas efter patientens förutsättningar.
Övningarna stegrades gällande svårighetsgrad under träningsperioden, och byttes ut var fjärde vecka för att ge omväxling. I mitten av träningspasset hölls en gemensam pulshöjare med fokus på kondition och koordination och passet avslutades med en gemensam nedvarvning och stretch. Som en del i gruppträningsprojektet utvärderades patienternas kondition, styrka och balans före träningsperioden påbörjades, samt efter 12-veckors träning. Utöver de fysiska testerna undersöktes även förändring i patienternas muskel- och fettmassa med hjälp av en kroppssammansättningsmätning (Body Composition Measurement).
Patienterna förbättrades
-Vi märkte snabbt att patienterna förbättrades genom att vi kunde öka på svårighetsgraden i övningarna under träningsperioden, och fick sedan detta bekräftat när vi utförde test av balans, styrka och kondition efter avslutad träningsperiod, säger fysioterapeut Anna-Karin Juhlin. Framför allt hittade vi skillnad i deltagarnas styrka och balans, och träningen gav även en positiv förändring i kroppsammansättning hos vissa av våra patienter.
Feedback från de patienter som hittills deltagit i gruppträningen har varit mycket positiv och samtliga deltagare har velat fortsätta med träning. I nuläget erbjuds de att fortsätta träna med individuella träningsprogram i gymmet på njurmottagningen, men intresset för att fortsätta med ledarledd gruppträning är stort. En förhoppning som fysioterapeuterna i Lund har är att kunna erbjuda återkommande gruppträningsperioder, varvat med perioder av egenträning. De betonar också att det är värdefullt att kunna erbjuda olika typer av träning inom njursjukvård.
Rolig motionsform
-Om vi kan motivera våra patienter att hitta en motionsform som de tycker är rolig kan vi också förebygga den förlust av muskelmassa och kondition som annars sker hos en inaktiv patient med kronisk njursjukdom. Desto tidigare vi kan få in träning som vana, desto lättare blir det att bibehålla sin fysiska förmåga under sjukdomsförloppet, berättar fysioterapeut Anna-Karin Juhlin.
Genom att hitta en träningsform som passar individen är det lättare att skapa hållbara vanor som lägger en bra grund för patienternas fortsatta motionsvanor. I framtiden hoppas fysioterapeuterna i Lund kunna erbjuda ytterligare variation gällande fysisk aktivitet, allt från utomhusträning till promenadgrupper, för att hjälpa sina patienter hitta en motionsform som de trivs med.
Referenser:
FYSS 2017 – Del 2:20 Fysisk aktivitet vid kronisk njursjukdom
Text: Philippa Svensson, Leg Fysioterapeut, MSc.
Foto: Lina Arvidsson