Grattis alla sjuksköterskor!

Den 12 maj är det den internationella sjuksköterske dagen. En dag som firas runt om i hela världen.

Sjuksköterskor är ryggraden i vår sjukvård, sjuksköterskorna garanterar kvalitet och kompetens genom hela vårt liv. Från födsel till vår död. Det är värt att hylla!

International Nurses Day inträffar den 12 maj varje år. Varför? Jo, den 12 maj 1820 föddes Florence Nightingale, den första moderna sjuksköterskan. Till minne av denna händelse firas den internationella sjuksköterskedagen. År 1974 blev hennes födelsedatum officiellt deklarerat som den internationella sjuksköterskedagen och sen dess ges stor uppmärksamhet och respekt denna dag till det arbete sjuksköterskor utför dag som natt, världen över.

Runt om i Sverige firas dagen, Vårdförbundet bjuder exempelvis in till föreläsningar och Fairtrade-fika. Nu-Sjukvården och Högskolan Väst uppmärksammar internationella Sjuksköterskedagen genom en tillställning, som är öppen för allmänheten, med presentationer av aktuella examensarbeten från avgångsstudenter på sjuksköterskeprogrammet. Och mycket, mycket mer!

Florence Nightingale på Florens Nightingale International Foundation (FNIF) är den främsta stiftelsen inom Internationella rådet för sjuksköterskor (ICN), som stöder och kompletterar ICN: s arbete och mål. Dess syfte är att stödja utvecklingen av vårdutbildning, forskning och tjänster för allmänhetens bästa.

I år har ICN valt temat: Sjuksköterskor: en röst att leda, för att uppnå målen för hållbar utveckling. Med målet att öka medvetenheten kring vad hållbar utveckling är i sjuksköterskans yrke och varför det spelar roll, och för det andra, öka medvetandet bland befolkningen, regeringarna och andra beslutsfattare om hur sjuksköterskorna redan bidrar till hållbar utveckling. Läs mer här hur du kan bidra!