Golf ökar gemenskapen för alla transplanterade

Under pandemin har golf blivit mer populärt än någonsin- även för transplanterade . En höjdpunkt för många blev tävlingen PGs Prize – det inoficiella SM i golf för transplanterande och dialyserande.

Coronaåret 2020 är slut och 2021 har precis börjat, men det är svårt att säga att det gott nytt år. Vi tar med oss ett bagage från året som gått och som påverkat oss alla, olika mycket, men alla. Det vi också tar med oss är ett smärre paradigmskifte när det gäller arbetssätt, levnadssätt och digitalisering.

Men nej, jag orkar inte skriva om corona och den allmänna dystopin runt om i världen. Jag ska skriva om golf och inte om vilken golf som helst, utan om gemenskapen över hela världen för transplanterade och dialyserande.

Jag själv är ytterst medioker i denna form av modernt jordbruk. Visst, jag har haft grönt kort ett bra tag men aldrig riktigt kommit igång. Det har blivit några rundor per år och varje år blir jag smått irriterad över varför jag inte blir bättre. Mm, undra varför.

För några år sedan blev jag uppmärksammad på att det finns en idrottsförening för transplanterade och dialyserande, Transplant Sweden. Denna lilla organisation är främst samordnande när det kommer till World Transplant Games och European Tranplant Games. Det är likt andra stora evenemang en hel del pappersjobb och struktur som krävs och varje land måste ha en huvudman så att säga.

SM i golf för transplanterade och dialyserande

Hur som haver så blev jag inbjuden att spela inofficiella SM i golf för transplanterade och dialyserande 2018 och där kände jag direkt att detta är nåt alldeles extra. Även om vi inte var så många tävlande så var det en härlig spridning av ungdomar, medelålders och äldre från hela Sverige som var med. En fantastisk mix av människor som har en gemenskap från ett annat perspektiv av livet, sjukdomen eller det nya livet.

I somras var det lite extra för min del då vi var några stycken som träffades dagen före tävlingen och spelade ett varv och umgicks. Det blev ett minne för livet för mig och var nog det trevligaste som hände under 2020 och jag ser redan fram emot årets upplaga som troligtvis blir i Uppsalatrakten. Den som vinner får förutom vandringspriset även äran av att anordna nästa upplaga av PGs Prize som tävlingen heter.

I slutet på året skapades även en ny sajt för oss golfare som är världsomspännande. Transplanterade och dialyserande golfare från jordens alla hörn har möjlighet att vara med i gemenskapen i golfens tecken. Ett fantastiskt roligt initiativ som både skapar kontakter och möjligheter, samt hålla uppe kontakten med de som träffats på någon WTG tävling.

Golfsporten exploderade som aktivitet

Sådana här initiativ gör mig väldigt glad och ökar gemenskapen mellan all världens transplanterade och dialyserande som i det här fallet har golf som intresse. Och golfen under förra året exploderade som aktivitet då den är coronasäker och ger god motion på köpet.

Är ni golfnördar eller vill bli så rekommenderar jag er starkt att kolla upp Transplant Sweden och även Transplant Golf International, båda finns på Facebook. Eller så kontaktar ni mig på Njurpaj så guidar jag. Notera även att PGs Prize även är öppen för er som arbetar inom njursjukvård och anhöriga. Vem vill inte spöa upp sin läkare eller sjuksyrra i golf ..p

Jag riktar ett speciellt tack till Carl-Johan Ahl som har stöttat och fått igång mig inom golfen igen och ser återigen att idrott förenar även för oss med utmaningar. Och vinnaren- det blev Gustav Wallén.

Alltid njurpaj – Alltid nörd

Text & bild: Henrik Röste