Njurfonden delar ut över fyra miljoner kronor till njurforskning

Insamlingsstiftelsen Njurfonden har nyligen delat ut rekordbeloppet 4 350 000 kronor till 28 njurforskare vid fem olika institutioner i landet. 

Njursjukdom är ett ökande globalt folkhälsoproblem. Drygt 9 procent av befolkningen är drabbade av njursjukdom. Det är den 12:e dödligaste sjukdomen och var 20:e dödsfall är orsakat av njursjukdom. Uppgifterna presenterades nyligen i en artikel i The Lancet och är delvis framtagna av forskare vid Karolinska Institutet.

Trots att njursjukdom är ett allvarligt folkhälsoproblem är njurforskning ännu inte prioriterat då de statliga forskningsanslagen fördelas. 

-Njurfonden ger ett viktigt stöd till forskningen. Därför är det glädjande att Njurfonden växer och att vi i år kan dela ut rekordsumman 4 350 000 kronor. Men de verkliga behoven är mycket större och vårt mål är att samla in och dela ut betydligt större summor framöver. säger Håkan Hedman, ordförande i Insamlingsstiftelsen Njurfonden.

Det behövs omfattande forskning om njursjukdomar. I Sverige finns många framstående njurforskare som forskar om behandlingar som kan bromsa njursjukdomar och till och med bota några av de vanliga njursjukdomarna. Det pågår även omfattande forskning om orsaker och behandlingar varför njursjuka dör allt för tidigt i hjärt-kärlrelaterade sjukdomar.

Njurfondens utdelningsceremoni äger rum den 25 mars. Då kommer de 28 forskare som tilldelats 2020 års bidrag att få sina diplom på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm mellan klockan 16–18.

Källa: Njurfonden

Foto: Thinkstock