En forskargrupp vid Karolinska Institutet undersöker de bakomliggande mekanismerna som gör att välfärdssjukdomar som hjärt–kärlsjukdom och typ 2-diabetes uppkommer.
För att bättre förstå, förebygga och behandla välfärdssjukdomarna finns ett stort behov av att undersöka de bakomliggande mekanismerna som gör att sjukdomarna uppkommer.
Njurarna har en viktig hormonreglerande funktion och ansvarar för kroppens vätske- och saltbalans. Njurarna har därför en viktig del i blodtrycksregleringen. Nya rön tyder på att oxidativ stress, det vill säga en ökad bildning av reaktiva syreradikaler, eller brist på det kärlvidgande ämnet kväveoxid i njurarna har en avgörande roll för välfärdssjukdomars uppkomst alternativt komplikationer.
Forskningens syfte
Syftet med projektet är att vidare studera hur reaktiva syreradikaler och kväveoxid produceras, interagerar och påverkar njurfunktion, hjärtkärlfunktion och metabola funktioner i kroppen (till exempel insulin, glukos och blodfetter) under normala förhållanden samt vid hjärtkärlsjukdom eller typ 2-diabetes.
Av Ulrika Efthamre
Källa: Karolinska Institutet
https://ki.se/fyfa/forskning/oxidativ-stress-vid-hjartkarlsjukdom-diabetes-och-njursvikt