Dialys i semesterförpackning

Monica Sjödin har med stöd av sin familj lärt sig och sedan genomfört sina dialyser själv på semestern. En teknik för dialys i hemmet, gjorde det möjligt för Monica att tillbringa en vecka under sommaren med familj och släkt utan att behöva pendla långa sträckor till närmsta dialysklinik.

Under vinterhalvåret läste Monica, dialyspatient på Skånes universitetssjukhus i Malmö sedan några år tillbaka, om att man skulle kunna sköta sin behandling själv med hjälp av en portabel maskin. Hon planerade att till sommaren resa på semester till släkten i Östhammar som är beläget mellan Uppsala och Gävle. Men gästdialys skulle innebära en resväg på sex till åtta mil enkel resa. Monica frågade om det kunde vara möjligt för henne att lära sig och använda maskinen under vistelsen i Östhammar.

Hemdialysen i Lund kontaktades och de lovade att diskutera igenom detta och sedan återkomma med besked. Något sådan här ”fall”, att en patient som får sin dialys på sjukhus lär sig att ha hemdialys endast under sin semester, hade de aldrig tidigare haft. Beskedet kom en vecka senare och Monica var välkommen till Lund för ett informationssamtal. Monica och maken blev lite förskräckta när de insåg att träningstiden är lång och insatsen stor, för en veckas semester, men de bestämde sig för att prova. För att göra utbildningen i Lund så ort som möjligt, var planen att vi på Malmödialysen redan i april månad skulle lära Monica sköta sin centrala dialyskateter (CKD) och att hon sedan skulle starta sin utbildning i Lund i maj.

I april lärade sig Monica att sköta sin CDK, det vill säga hon lärde sig att koppla sig till och från maskinen och deponera lås i CDK. I maj startade hon sin utbildning på hemdialysen i Lund. Efter två veckors träning upplevde personalen att det blev för övermäktigt för Monica. Beslut togs då att även maken skulle bli delaktig i utbildningen och det visade sig att Monica och hennes make var ett bra team. Paret kunde läsa på lite extra hemma.

I slutet av maj klarade Monica tillsammans med maken av att dialysera och hon åkte på semester till Östhammar där hon genomförde tre dialyser som förlöpte väl. Under dialyserna passade Monica på att umgås med släkten vilket innebar fika eller samtal med småbarnen i familjen. Genom att använda sig av dialysmaskinen fick Monica mycket kvalitetstid med släkten, en tid som annars hade tillbringats på E€:an i en bil till och från en dialysklinik. Paret Sjödin var mycket nöjda med sin semestervecka och vill gärna använda metoden igen vid en framtida semester.

Text: Frida Fondelius, sjuksköterska dialysen Malmö

Fakta: Irene Martinsson, sjuksköterska på hemdialysen i Lund

(Detta är en artikel, tidigare publicerad i Dialäsen 2014)