Dialäsens Chefsdagar 2013

Dialäsens Chefsdagar 2013 samlade 50 deltagare och bjöd på flera föreläsningar.

rigmor-robertssonRigmor Robèrt talade bland annat om ledarskap i sjukvården – vad behövs av dig som chef? Du är värd bra livstid på jobbet. Där är vi varandras arbetsmiljö, säger Rigmor.

 

 

 

 

 

gunilla-fridaDiAD – ett utmärkt arbetsredskap för njur- och dialyspersonal. Njursvikts- och dialyspatienters kärlaccessdata behöver registreras och följas för att optimera behandlingen. För att uppnå en säker registrering krävs tid och utbildning. Gunilla Welander, överläkare vid njurmedicinkliniken Karlstad och Frida Fondelius, accessRigmorkoordinator på dialysen SUS Malmö visade att DiAD (dialysaccessdatabas) är ett viktigt arbetsredskap i det dagliga arbetet och som kvalitetsuppföljning..

 

mia-von-knorringChefsrollen i relation till läkarrollen. Trots att chefers ställning formellt har stärkts i sjukvården tycks många chefer ha svårt att hantera sin chefsroll i relation till läkarrollen. Det gäller både om cheferna själva är läkare, sjuksköterskor eller har en annan grundutbildning. Mia von Knorring berättade om sin avhandling som visar att chefer i sjukvården på flera sätt själva bidrar till att göra chefsrollen svag och delvis osynlig i relation till läkarrollen.

 

 

 

soren-sanzErfarenheter av 37 års ledarskap – råd och dåd! med Sören Sanz. Hederskodex och bemötandekodex är viktiga hjälpinstrument. Egenansvar – Prestigelöshet – Säkerhet: Att arbeta med helheter och inte bara med sådant som redan har hänt. Prevention är ett sätt att skapa motivation istället för meningslöshet.

 

 

 

 

peter-granstedtPeter Carstedt: Patienter vet mer än sjukvårdspersonal. Det finns många frågor som är svåra att besvara om man inte själv upplevt situationen själv. På Sahlgrenska har Peter varit med om att ta fram en utbildningsmodell som försöker ta vara på detta där patienterna lär sig av både personal och andra patienter. Peter är även grundare av MOD – Mer organdonation.