Därför är scenarioträning viktigt i vården

Visste du att 10 mikroliter Klorin i en halv mugg vatten blir ett perfekt positivt utslag på en klorsticka? Eller att en bit röd plastficka lurar den automatiska klormätaren att det är klor i vattnet? Allt detta är väldigt viktiga kunskaper när vi efter pandemiuppehåll dragit igång det vi kallar ”scenarioträning” igen.

Scenarioträning innebär att vi övar på de, som tur är, ovanliga händelserna såsom att vattenanläggningen börjar läcka under drift eller att klormätaren detekterar klor under dialys. Situationer som garanterat kommer generera ett stresspåslag om eller när de inträffar. Jag och utbildningsansvariga Marleen smygstartade med några oannonserade övningar för att vi skulle komma in i konceptet igen. Ett scenario innebar att vi efter att alla patienter var avslutade för dagen preparerade klormätaren med den röda plastfickan och gömde oss i närheten av vattenrummet. Klorlarmet ljöd snart och det dröjde inte länge förrän en styrka anlände för att ta tag i problemet!

Inte meddelat driftcentralen

En annan morgon trotsade jag morgontröttheten och var på plats tidigt på morgonen för att hälla vatten på översvämningslarmet innan dialysmottagningen befolkades för dagen. Sedan gömde jag mig i det nedsläckta konferensrummet. I samma sekund som de första anländer slår det mig plötsligt att översvämningslarmet är kopplat till driftcentralen och att jag borde ha ringt och meddelat dem våra övningsplaner. Utanför konferensrummet hörs dock röster och detta är INTE ett läge att röja min närvaro.

Så småningom, när är all personal är på plats och funderar över vilka åtgärder som ska vidtas, smyger jag fram ur konferensrummets mörker. Här någonstans havererar dock scenariot när jag i bakgrunden noterar att driftpersonal (som inte verkar direkt överlycklig över att ha blivit inringd på jourtid) dyker upp och stänger av översvämningslarmet innan vi ens har hunnit komma dit.

Justera rutinerna

Skamset får jag be driftpersonalen om ursäkt. I eftermälet så framkommer det dock att rutinerna hos driftcentralen inte varit helt uppdaterade och att det kanske inte var helt fel att de också blev intvingade i övningen. Nu kunde vi se över och justera rutinerna.

Scenarioträningen är nämligen inte bara en träning i att utföra åtgärderna i rutinerna på rätt sätt utan säger också något om rutinerna är korrekta och förståeliga. Efter träningen så har vi uppdaterat rutinerna med nya åtgärder som framkom när vi övade. En annan lärdom vi har dragit är att även om man tycker sig känna till rutinen och vad som ska göras så bör man använda den som en checklista så att inget viktigt moment missas. Nu när Marleen och jag har övat i att öva så är vi redan peppade för nästa omgång scenarioträning då vi i novembermörkret ska öva strömavbrott. Undrar förresten om elcentralen är kopplad till driftcentralen? Jaja, det visar sig nog…

 

Av David Stenstad, MTFD

Foto Freepik.com