Danmarks modernaste dialysavdelning

Snart invigs den nya dialysavdelningen i Hjørring, där patienterna kan cykla en tur i Central Park eller i Alperna eller kanske bara luta sig tillbaka med filmstreaming och ljudböcker. Dialyspatienter mår bra av att motionera. Därför har man på många av landets dialysavdelningar köpt sängcyklar, så att de kan hålla igång medan de får blodet renat. Men hur ger man patienterna motivation att själva ta ned säncyklarna från hyllan när de kommer på dialysbehandling?

På dialysavdelningen i Hjørring har lösningen varit att koppla ihop motion med några klara mål. Förra sommaren var målet att ”cykla till Paris”, och sean både Tour de France, Vuelta a Espana och Giro d’Italia.

Nu har vi gått vidare

Varje säng har fått en egen 40 tum stor plattskärm som kan kopplas ihop med sängcyklarna. ”Det nya är att vi kopplar cyklarna till skärmen, så att patienterna kan se vart de cyklar och på det sättet ha en startpunkt och ett mål för sina ansträngningar och samtidigt uppleva lite under vägen”, säger avdelningschefen Gitte Klitgaard Kristiansen.

Till New York eller Schweiz? Patienterna kan både ta en sväng i New Yorks Central Park, ge sig i kast med större utmaningar i de schweiziska bergen eller något annat. Allt som allt finns det över 40 cykelturer att välja på och fler tillkommer.

Rent tekniskt går det till så att den kadensmätare på sängcykeln kommunicerar med en mottagare vid sängen som sänder signalen till TV-skärmen. Och det är inte bara en film som spelas upp. Om man ser en cykelåkare som ligger före, kan man öka tempot och stolt köra om.

”Vi registrerar också för alla hur många kilometer de har cyklat, vilket även det är en stor motivationsfaktor, och så gör det detsamma om man har cyklat 1,6 kilometer eller 5 102, som Brian överst på listan har presterat”, säger Gitte.

Sammantaget har avdelningen nu 16 sängcyklar och de har tillsammans uppnått imponerande 27 417 kilometer sedan porjektet startade.

Använda tekniken till annat

Alla patienter kan inte eller har inte lust att cykla. Därför är det också möjligt att använda skärmarna till att streama Netflix, lyssna på ljudböcker eller bara surfa på nätet. Patienterna tillbringar väldigt mycket tid hos oss, de flesta är här tre gånger á fyra timmar varje vecka, så det är viktigt att de kan använda tiden konstruktivt om de önskar det”, säger Gitte.

Upprustningen och uppgraderingen av avdelningen har kostat 500 000 danska kronor. Pengarna kommer från donationer och privata näringsidkare har hjälpt oss att söka medel från olika fonder. Medarbetarna och patientrådet har självklart varit med och utvecklat olika lösningar och vilken inriktning vi skulle ta.

Dialysavdelningen i Hjørring hör organisatoriskt till Aalborgs universitetssjukhus, men har nära kontakt med Regionsjukhuset på Nordjylland.

 

Kontakt: Gitte Klitgaard Kristiansen, gikk@rn.dk