Årsmöte och nya kurser med MTFD

För några år sedan höll jag på att bygga och bygga och bygga. Jag var som ett barn som bygger med Lego och inte kan få nog. Det var Excel som gjorde byggandet möjligt. Jag påstod att denna programvara var den bästa som någonsin hade uppfunnits. Kalkylblad som visade kemtrender efter vattenprovtagningar eller odlingsstatistik från mikrobiologen. Jag hade till och med en driftig sommarvikarie från Chalmers som byggde programsnuttar tillsammans med mig. Vi skapade automatiska månadsrapporter med alla möjliga driftparametrar direkt från dialysvattenanläggningen.

Teams startas först

Nu är det nästan lite skamligt att hålla på med detta. Min känsla är att det ligger mycket mer i tiden att bygga i Teams. Man skapar grupper i Teams, har möten, ringer samtal, chattar, anordnar utbildningar, konferenser och lägger upp dokument. Listan kan göras lång och nyss upptäckte jag att jag inte alls är så duktig på denna programvara. Den insikten fick jag när jag blev irriterad efter att vår region programmerade alla våra datorer så att Teams alltid startas först. Det tar en himla massa tid och vem behöver Teams, det första man gör? Svaret är nog att alla behöver det förmodligen förutom jag, kanske…

Har jag blivit en gammal räv som inte lär sig nya saker längre? Ska jag aldrig bygga mer? Är det som lådorna med Lego som bara står och inget barn bygger med längre? Hur som helst tänker jag inte släppa fina stapeldiagram och jonberäkningar helt. Lite Teams får det väl bli och vem vet, det kanske blir mer av den varan framöver, även för mig.

 Årsmöte i maj

Teams blir det i alla fall i maj månad när MTFD ska ha sitt årsmöte. Återstår att se om jag blir omvald som ordförande eller om min bristande Teamsanvändning fäller mig. Kallelsen kommer under våren och i maj är det dags. Inget fysiskt årsmöte eftersom det inte blir ett Njurmedicinskt Vårmöte 2024.

I fjol anordnade MTFD en kostnadsfri grundkurs i dialysteknik i samband med Vårmötet 2023 i Göteborg. Nu är det dags för en fördjupningskurs under 2024. Vi har som sagt inget Vårmöte vi kan lägga ihop den utbildningen med men vi löser det på annat sätt. Det blir en fördjupningskurs i dialysteknik onsdagen den 18 september och en GMP-dialyskursdag torsdagen den 19 september. Båda utbildningarna kommer hållas på Rosenlunds sjukhus i Stockholm. Fördjupningskursen erbjuder vi kostnadsfritt, GMP-kursdagen är inte gratis

Upplägg för fördjupningskurs

MTFD har redan varit i gång och det finns ett upplägg för fördjupningskursen. Vi börjar med en två timmars vattenutbildning följt av en elsäkerhetsutbildning där vi fokuserar på elektrisk utrustning i patientomgivningen. Därefter kommer vi gå in på hemhemodialys och framför allt den ansvarsfördelningen som finns mellan sjukhus, tekniker, kommun och leverantör. På programmet står det också en fördjupning i dialysapparatens olika behandlingsåterkopplingar. Avslutningsvis kommer vi lära ut mer om olika dialysformer såsom IVA- och akutdialys.

GMP-dialyskursdagen den 19 september kommer naturligtvis gå in på Läkemedelsverkets föreskrifter om tillverkningen av HDF-vätska. Det har varit en stor efterfrågan på att redovisa exempel för olika riskanalyser. I år så ska vi försöka visa ännu fler exempel på relevanta riskanalyser. Ni kan hålla utkik efter anmälningslänk för kursdagarna på MTFD.se. Eller ska vi bygga något storslaget i Teams som vi lanserar som ett viktigt event under året?

 

 

Av JOOST FOKKELMAN | ORDFÖRANDE

MEDICIN TEKNISK FÖRENING DIALYS

Foto: freepik.com