A-vitaminets påverkan på diabetes

Albert Salehi. Foto: Sara Liedholm

”Kroppens celler har inga onödiga mottagare. Alla har en funktion men i många fall är den ännu inte känd. När vi upptäckte att insulincellerna har mottagare för A-vitamin tyckte vi att det var viktigt att ta reda på varför, vilken funktion de har”

 

Så förklarar Albert Salehi, forskare på Lunds universitets Diabetescenter. Tillsammans med sin forskargrupp och kollegor från Göteborgs universitet, King’s Collage i London och Oxford Centre for Diabetes har de kartlagt A-vitaminets roll vid diabetes. A-vitamin spelar en viktig roll både för betacellens utveckling i det tidiga stadiet i livet och för vår överlevnad resten av vårt liv. A-vitaminet gör nämnligen cellerna avsevärt bättre på att utsöndra insulin till blodbanan.

 

Totalt har 220 olika mottagare av betacellens yta kartlagts, funktioner som fortfarande inte är helt kända. Ett av fynden är receptorn för A-vitamin. Försämrat mörkerseende och nedsatt elasticitet i huden och slemhinnor är tidigare kända effekter av brist på A-vitamin. Forskarna har arbetat med insulinceller från möss och avlidna donatorer för att utforska vitaminets roll vid diabetes. Genom att till en viss grad blockera receptorn för A-vitamin och utmana cellerna med socker kunde de påvisa cellernas förmåga att utsöndra insulin försämrades med nästan 30 procent. Försämrad cellöverlevnad och insulinutsöndring är avgörande orsaker till typ 2-diabetes.  Celler från typ 2-diabetiker hade sämre utsöndringsförmåga än från avlidna donatorer som inte haft diabetes.

 

Betacellernas motståndskraft minskades också vid brist på A-vitamin, vid en total brist dör cellerna. Denna upptäckt kan även ha betydelse för vissa typer av typ 1-diabetes när betacellerna inte är tillräckligt utvecklade under våra första levnadsår.

 

FAKTA

A-vitamin finns framför allt i inälvsmat och mejeriprodukter. I Sverige är mjölk berikad med vitamin A. Det råder ingen känd brist på A-vitamin i Sverige om man äter normalkost, men kan vara viktigt för vegetarianer att vara medvetna om detta.

För mycket A-vitamin är skadligt och kan leda till benskörhet. Dock kan man ej överdosera via matintag men vid kosttillskott kan man få i sig för stora mängder.

 

Källa: Lunds universitet