60 liv – alla för evigt sammanlänkade genom njurtransplantation

USA, 2011 blev Rick Ruzzamenti starkt berörd av receptionisten på sitt gyms berättelse om hur hon donerat en njure till avlägsen vän som hon mött på Target. Två dagar efter att ha hört berättelsen kontaktade han sitt lokala sjukhus och frågade hur han kunde göra samma sak. På andra sidan USA befann sig en frustrerad Donald C. Terry Jr. i desperat behov av en njurtransplantation.

 

Chicago, den 20 december 2011 fick äntligen Terry en frisk njure. Men njuren kom inte från Ruzzamenti, inte direkt i alla fall. Men de två männen kommer för alltid att vara länkade av en väldigt speciell kedja: de var den första och den sista patienten i den längsta kedja av njurtransplantationer någonsin skapad. En kedja som länkar 30 personer som alla var villiga att donera organ till 30 andra som skulle dött utan dem.

 

Vad som gjorde denna kedja bestående av 60 operationer möjlig vad viljan av en god samarit, Ruzzamenti, som donerade den första njuren, och som inte krävde något tillbaka. Det bränsle som drev kedjan vidare var en blandning av osjälviskhet och egen vinning.  De donatorer som donerade sina njurar till en okänd person kunde inte donera till sina nära och kära, som istället fick en njure från någon annan i kedjan.

 

Kedja 124, som den kallas av National Kidney Registry, krävde koordinering över fyra månader bland 17 sjukhus i 11 amerikanska stater och uppkom tack vare dator matchning, kirurgisk teknik och organ transporter. Men kanske främst tack vare Garet Hil, en affärsman från Long Island som inspirerades av hans egna dotters sjukdom för att initiera en nationell ”pay it forward” kedja.

 

”Vi kan nu förstå att drömmen att förlänga miraklet av transplantationer till tusentals fler patienter varje år”, säger doktor Robert A. Montgomery, transplantationskirurg vid Johns Hopkins Hospital och utnämner Kedja 124 som en ”stor bedrift”.

 

Tills alldeles nyligen kände inte donatorerna och mottagarna till varandra. Men 59 av de 60 i kedjan gick med på att gå ut med sin identitet och berätta deras egna historia.

 

Trots en bitter separation, gick mannen med på att donera en njure till sin tidigare flickvän för deras 2-åriga dotters skull. En kvinna donerade till sin femte kusin efter att ha träffat honom av en slump i Italien och har sedan hållit kontakten genom SMS. Barn donerade till sina föräldrar, make till sina fruar, systrar tills deras bröder. En 26-årig student gav en njure till sin 44-årig farbror, som han sällan träffade. I San Francisco donerade en 62-årig överlevare av fas 4 Hodgkins lymfom till sin svärson.

 

Vill du läsa mer om deras historier kan du göra det här.

 

Källa: New York Times