3,6 miljoner kronor till forskning om njursjukdomar 

IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse har sedan den instiftades 1982 stöttat medicinsk forskning med över en miljard kronor. Inom ramen för 2023 års anslag fördelas närmare 36 miljoner kronor på 16 forskningsprojekt, huvudsakligen inom de forskningsområden som stiftelsen främst gagnar; cancer, ortopedi och njursjukdomar. Stiftelsen prioriterar ansökningar som gäller inköp av teknisk forskningsutrustning.

Årets anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse, nästan 36 miljoner kronor, fördelas på 16 forskningsprojekt i Göteborg och Lund. Anslagen fördelas till de olika disciplinerna enligt följande: 23,75 miljoner kronor till åtta projekt inom cancer, 5,3 miljoner kronor till tre projekt inom ortopedi, 3,6 miljoner kronor till två projekt gällande njursjukdom och 2,95 miljoner till tre projekt inom andra discipliner.

”Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt och vi vet att det ofta är svårt för forskare att få resurser till investeringar i teknisk utrustning. Därför är stiftelsens stöd så kraftfullt och viktigt,” säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi och styrelseledamot i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Viktigt med stiftelser

”För att svensk forskning ska kunna bibehålla sin höga internationella nivå är det nödvändigt med betydande medel från privata finansiärer som stiftelser och fonder. Det är tillfredsställande att stiftelsen kan bidra med stöd till forskning som stärker kunskap om och, i förlängningen, behandling av svåra sjukdomar som drabbar många”, kommenterar Christina Backman, ordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Här är 2023 års mottagare av bidrag från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse inom området njursjukdomar:

Joan CamuñasPhysiological profiling and non-invasive diagnostics of kidney injury/repair using nanoliter assays
1 600 000 kr, Göteborgs universitet

Diana Karpman, Development of an organ-on-a-chip platform for the study of renal diseases
2 000 000 kr, Lunds universitet

 Av Ulrika Efthamre

Källa: Lundbergs forskningsstiftelse

Foto: Lundbergs forskningsstiftelse