För personer som lever med kronisk njursjukdom kan fysisk aktivitet spela en avgörande roll för att förbättra hälsa och livskvalitet. Medan det finns en mängd olika träningsformer som kan vara fördelaktiga, ger träning utomhus specifika fördelar som kan vara ovärderliga för välbefinnandet. Naturen erbjuder en rik mångfald av miljöer och möjligheter som inte bara stärker kroppen utan också lugnar sinnet. En utav fördelarna med utomhusträning är att det ger möjlighet till naturlig exponering för solljus, vilket är en källa till D-vitamin. Detta vitamin är viktigt för benhälsa och immunförsvaret, vilket är särskilt viktigt för personer med njursvikt som ofta lider av bensjukdomar och nedsatt immunförsvar. En annan fördel är att naturen har en lugnande effekt och kan hjälpa till att minska stress och ångest. Genom att utföra träning utomhus kan man uppleva en förbättring av sin mentala hälsa och få en ökad känsla av välbefinnande.
Individuella behov
När det gäller att utföra träning utomhus är det viktigt att ta hänsyn till individuella behov och begränsningar. Därför är det viktigt att konsultera läkare eller fysioterapeut för att säkerställa att träningen är säker och lämplig innan träning påbörjas. Fysioterapeuten kan förskriva individanpassade träningsprogram. Här är några generella rekommendationer att överväga:
Starta långsamt
För personer som inte är vana vid att träna regelbundet kan det vara bäst att börja långsamt och gradvis öka intensiteten och varaktigheten på träningen över tid. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och undvika överansträngning.
Vätskebalans
Vid träning utomhus varma dagar är det viktigt att inte bli uttorkad. Detta är extra viktigt efter njurtransplantation där det rekommenderas att dricka en viss mängd vätska per dag. Om det i stället finns vätskerestriktioner bör träningen anpassas till detta.
Solskydd
Skydda huden mot solens skadliga strålar genom att använda solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor och bära lämpliga kläder och huvudbonader. Undvik att vara i solen mitt på dagen då solens strålar är som starkast. Detta är extra viktigt efter njurtransplantation, då de immundämpande medicinerna medför att huden inte förmår reparera skadorna solen kan ge och därmed ökar risken för hudtumörer.
Variera träningen
För att hålla träningen intressant och motiverande är det viktigt att variera träningen och prova olika aktiviteter och miljöer. Det kan inkludera promenader, cykling, simning, eller till och med trädgårdsarbete.
Utomhusträning kan vara en effektiv och givande metod för att förbättra hälsan och livskvaliteten. Oavsett om det är en lugn promenad i parken eller en äventyrlig vandring i bergen, finns det alltid möjligheter att utforska och uppleva naturen på ett sätt som gynnar vår hälsa och välmående, så passa på och njut av sommarhalvåret genom att träna utomhus!
Här visar studenter från Fysioterapeutprogrammet vid Lunds universitet exempel på övningar för ökad muskelstyrka och balans att utföra utomhus. Övningarnas svårighetsgrad kan enkelt varieras.
Här är några bra övningar:
1.
Uppresning: Res dig från sittande till stående och sätt dig kontrollerat igen. Svårigheten kan varieras beroende på höjden på sittytan. Upprepa 10 gånger
2
Tåhävning: Gå upp på tå så högt du kan och försök hålla balansen, återgå sedan till din utgångsposition kontrollerat. Ta gärna stöd med handen vid behov. Upprepa 10 gånger
3.
Enbensstående: Ställ dig på ett ben och balansera i 30 sekunder, ta gärna stöd mot något stadigt vid behov. Upprepa 2 gånger på varje ben
4.
Armhävning: Stå rak i kroppen och utför en armhävning mot en vägg. Svårigheten kan varieras genom att stå med fötterna längre bort från väggen för ökad svårighet, eller närmre väggen för minskad svårighetsgrad. Upprepa 10 gånger
Text: Philippa Svensson, Leg Fysioterapeut, MSc.
Bild: Noel Levin, Viktor Malmros – Studenter vid fysioterapeutprogrammet, Lunds universitet