Ta tillvara på olikheter-det ger kraft åt alla!

Cecilia Lindmark, sekreterare i SNSF.

Vi har ett nytt år framför oss som innehåller många sysslor privat och på jobbet. Förhoppningsvis hann vi njuta av  julhelgerna och vintertiden. Kanske har vi gett något nyårslöfte. Det jag tänker om julen och ett nytt år, om hur världsläget påverkar oss, så är det extra viktigt att ta hand om varandra, att vi funderar över hur vi behandlar och bemöter varandra. Jag tror att om vi har ett accepterande klimat på våra arbetsplatser så trivs vi alla lite bättre, vi stannar kvar i vården och njursjukvård är väl ett av det roligaste man kan jobba med. Jag har lovat mig själv att försöka göra någonting bättre 2025 än förra året, inget specifikt men någonting.

Jämställdhet och normer

Jag jobbar åt region Västernorrland och här jobbar vi nu med jämställdhet och normer. Det ingår i en hållbarhetsplan som har pågått sedan 2020. Vår region har skrivit på avtalet CEMR-deklarationen som är ett verktyg för kommuner och regioner och hjälper till med att integrera jämställdhetsperspektivet i beslut och i verksamheter. I hållbarhet ingår inte bara miljö utan också människors möjlighet till en god folkhälsa och goda livsmiljöer. Man ska få likvärdiga förutsättningar.

Arbetsplatser behöver ständigt utvecklas och anpassas så att allas behov och förutsättningar tillgodoses, både för personal och patienter. Jag tror på en mångfald av människor och att vi inkluderar varandra. Det handlar om rättvisa. När olika människor är i en grupp så får man så många fler perspektiv på diskussioner, på beslut som ska tas, man får upplevelser som ”ja just det, så kan man också tänka”.

Normer spelar roll

Vad är normer? För normer på arbetsplatser spelar roll. Normer är oftast outtalade, oskrivna regler och förväntade beteenden. Normer är oftast så självklara att de inte syns förrän någon bryter mot dem. Normer hjälper oss att förstå hur saker fungerar och hur vi förväntas vara, förväntningar om hur vi ska leva, vara och bete oss. Men kan också vara ett hinder för vissa. De som följer normer och ingår i en norm är oftast priviligierade. Man behöver inte förklara sig varför man gör och säger olika saker. När man redan ingår i en norm, gör det också att man kan ha svårt att förstå hur andra människor påverkas. Andra människor kanske gömmer delar av sig för att inte bli utsatta för kommentarer, bli ifrågasatta. När vi följer normen undviker vi oftast konflikter med andra men kanske på bekostnad av vår egen personlighet.

Acceptera varandras olikheter

I vårdhandboken kan man läsa att personcentrerad vård innebär att vi ska möta varje person som en unik person och att vi ska utgå från personens berättelser, värderingar och önskemål. När vi ser en person och den blir inkluderad i sin vård känner sig också personen delaktig. Normerna kan här vara ett hinder när våra tankar påverkar vårt förhållningssätt och då också påverkar en jämlik vård.

Det som jag vill förmedla med det här är att vi måste vara snälla mot varandra, acceptera varandras olikheter, se och inkludera varandra. Det är inte alltid lätt men om vi är medvetna om vad som är norm hos just oss, på vår enhet, och vårt eget bemötande, synliggöra normerna och fundera på om det är det rätta, så kanske det kan bidra till att alla får må bra på jobbet.

Av Cecilia Lindmark sekreterare i SNSF

Foto Johan Hejdenberg