Ny teknik kan göra diabeteslivet mindre smärtsamt

Forskare vid KTH har utvecklat en teknik för att mäta blodsocker. Tekniken är mindre smärtsam, innebär mindre risk för infektioner och är mer noggrann än dagens lösningar.

Fem miljoner människor världen över dör varje år på grund av diabetes. Det gör att diabetesvården är av yttersta vikt för alla människor som drabbats av sjukdomen.

I ett försök att förbättra vården har KTH-forskarna Federico Ribet, Niclas Roxhed och Göran Stemme format en forskargrupp för att titta närmare på hur detta ska kunna uppnås.

Idag testar de flesta som lider av diabetes sockernivån i blodet fyra till fem gånger per dag med ett stick i fingret. Denna metod gör ont och skapar olust. En viss infektionsrisk finns också alltid närvarande.

Av den anledningen har det blivit allt vanligare att man använder en teknik som på engelska kallas ”continous glucose monitoring systems” (CGMS). Det handlar om en sak som fästs på kroppen, vanligtvis på armen eller magen. Den mäter sockernivån konstant och kan hela tiden berätta hur denna ser ut. Nackdelar finns dock, och en av dem är att det fortfarande behövs en invasiv nål som ska tränga ner i huden.

– Nålen ska ner minst fem millimeter om inte mer, så att den når underhuden. Det är dock inte lika bra att mäta sockernivån i fettvävnad om man jämför med blodet. Det blir inte lika exakta och snabba mätningar, säger Niclas Roxhed, universitetslektor vid KTH och forskningsledare för projektet.

Tillsammans med professor Göran Stemme och forskarstuderande Federico Ribets  har Roxhed kombinerat poängen med den exakthet som blodsockermätningar via stick i fingret ger med sin egen smärtfria nålplåsterteknik som ger CGMS-systemens kontinuitet.

– När vi använder vår teknik med mikronålar tillsammans med en sensor som mäter sockernivån som inte är tjockare än ett hårstrå kan vi få till en lösning som är smärtfri för användaren. Vi mäter direkt i huden, och där finns inga nervreceptorer som registrerar smärta men väl ett finmaskigt nät av väldigt fina blodkärl, säger Federico Ribet.

Han lägger till att sensorerna de utvecklat är små. Pyttesmå.

– Glykossensorerna är femtio gånger mindre än de som finns på marknaden idag.

När tekniken kommer finnas till hands för diabetesdrabbade är ännu oklart. En del labbtester och kliniska studier kvarstår.

Forskarnas insats har precis resulterat i en vetenskaplig publicering i tidskriften Biomedical Microdevices, en artikel som bär rubriken ”Real-time intradermal continuous glucose monitoring using a minimally invasive microneedle-based system”.

Källa: Dagens Medicin, KTH