Med Tjörn Triathlon har hon breddat sättet att informera allmänheten om betydelsen att ta ställning för organdonation.
Nu får Lotta Nilsson Livet som Gåvas hedersutmärkelse för sitt arbete.
Tjörn Triathlon genomförs till minne av maken som hastigt avled.
Lotta Nilsson är känd som ett positivt och entusiastiskt energiknippe och det är svårt att förstå att hennes liv kantats av en ofattbar sorg. Till vardags driver hon Träningskliniken i Skärhamn på Tjörn och är arrangör av Tjörn Triathlon.
Nu har det gått 14 år sedan den ödesdigra dagen i Florida. Då hade hon och maken precis öppnat Träningskliniken i Skärhamn och var på resa i Florida med barnen för att Janne skulle starta sitt livs andra Ironman.
Fem dagar före tävlingen, under ett träningspass omkom Janne i en drunkningsolycka. Tiden efter olyckan var chockartad för Lotta. Barnen var bara elva och nio år och mitt i kaoset handlade hon rationellt och glasklart.
Det som kom att få en stor betydelse för hennes framtid under dessa första dagar i sorg var en hjälpsamhet och omtanke hon mötte framför allt från Ironman-organisationen.
Dagen efter olyckan presenterade sig USA: s tävlingselit för henne i form av ett lag som beslutat sig för att genomföra tävlingen med Jannes nummerlapp och chip.
-Då tänkte jag att om de som inte känner mig ställer upp för mig på det här sättet ska jag ordna en egen tävling till Jannes ära, säger Lotta.
Att hon i början av oktober fick Livet som Gåvas hedersutmärkelse för att ha breddat sättet att informera om organdonation med Tjörn Triathlon är ett bevis på att all smärta fått en mening.
-Det här betyder jättemycket för mig. Janne skulle så gärna ha velat bli donator och det har skavt i mig i många år att han inte fick möjligheten att hjälpa, säger Lotta.
– Detta arbete har gett mig och min familj en mening. Att det som hände oss kan hjälpa andra.
Att Janne inte fick möjlighet att bli organdonator, något han hade önskat, gjorde att hon engagerade sig i organdonation och fick kontakt med Bertil Andersson, donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen och vårdenhetsöverläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. På så vis kom hon att hjälpa till vid utbildning av personal.
-Genom att berätta min story kan man förstå att det bli svårare att inte ställa frågan innan något händer. Vikten av att fatta ett beslut innan det är för sent.
”Genom att årligen arrangera Tjörn Triathlon har hon breddat sätt att informera allmänheten om betydelsen av att ta ställning för organdonation. Idrottsarrangemang är förknippat med hälsa, precis som effekterna av en organdonation” löd motiveringen när Lotta fick Livet som Gåvas hedersutmärkelse 2018 för sitt stora engagemang för organdonation i Göteborg den 5 oktober.
Livet som Gåvas hedersutmärkelse utdelas i samverkan Stiftelsen Professor Lars-Erik Gelins Minnesfond och tilldelas personer som under lång tid har visat ett djupt personligt engagemang för donation av organ och vävnader utöver vad som förväntas i deras yrkesutövning.
I år blev dock sista gången Tjörn Triathlon arrangeras.
-Det roligaste har förstås varit att de hur människor kan förändra sina liv till det bättre. Att se hur helt otränade jobbat hårt och sedan fått ett helt nytt liv, säger Lotta.
Att Tjörn Triathlon nu läggs ner innebär nu att Lotta försöker hitta nya vägar för att sprida information om organdonation.
-Drömmen vore en direktsänd TV-gala. Folk har ingen aning om de tagit ställning för organdonation eller ej. De minns inte, tänker kanske inte på det och vet inte hur man gör. Jag vill informera om att det är viktigt.
– Innan det är för sent.
Av: Ulrika Efthamre
Foto: Lisa Nestorson