Stockholm var värd för det 61:e mötet av European Renal Association (ERA) under några soliga dagar 23–26 Maj. Totalt besöktes ERA i år av mer än 9.100 delegater från 129 olika länder. Som vanligt toppades av listan av delegater från England, Tyskland, USA, Spanien och Italien. Många svenska nefrologer var också på plats. Mer än 1100 föreläsare bidrog till en hög vetenskaplig standard och i år var könsfördelningen mycket jämn (53% kvinnliga föreläsare).
Prins Daniel höll ett inledningstal. Foto:ERA.
Öppningsceremonin med prins Daniel
Öppningsceremonin innehöll förutom välkomstord av den lokala presidenten Peter Stenvinkel och ERA:s president Christoph Wanner ett mycket uppskattat och personligt anförande av prins Daniel. Hela talet kan läsas här –https://www.kungahuset.se/arkiv/tal/2024-05-23-h.k.h.-prins-daniels-oppningsanforande-vid–european-renal-associations—kongress
Prins Daniel som visar stort intresse för den vetenskapliga utvecklingen inom nefrologi och njurtransplantation bjöd därefter in företrädare för njur- och transplantations-forskning till ett privat möte på slottet där han förhörde sig om utvecklingen och framtiden för disciplinen.
Hållbarhet och mångfald
ERA-mötet i Stockholm hade jämfört med tidigare möten en mer uttalad inriktning på hållbarhet och mångfald. Bland annat lanserades ePlanets digitala spel som på ett lättsamt sätt skall lära medarbetare inom hälsoprofessioner och studenter mer om planetär hälsa. Planetens hälsa uppmärksammades genom flera initiativ på ERA i Stockholm. Bland annat lanserades ePlanets digitala spel som på ett enkelt och roligt sätt skall lära hälsoprofessioner om hur miljö och klimatfrågor påverkar vår hälsa (https://eplanet.care).
Foto Carla Avesani
Mötets tre plenary lectures var välbesökta och uppskattade – Prof.Barbara Natterson-Horowitz (USA) föreläste om ”Finding solutions for human life in the natural world”, Prof. Roos Masereeuw förelästeom ”Novel bio-inspired therapeutic strategies for kidney disease(Nederländerna) och Jan H.J. Hoeijmakers (Nederländerna) föreläste om ”Can we extend kidney healthspan?” Hur ska sjukvården lyckas att bli mer miljövänlig? En fråga som måste ha flera svar, men vi blev under ERA påminda om att dialys är en av de största miljöbovarna på ett sjukhus – stor vatten- och elförbrukning. Här ser vi dr Mikael Jönsson från Östersunds sjukhus som försöker att delta i möte om ”How to turn your nephrology unit green”, men där lokalen inte räckte till för alla som var intresserade. Något att tänka på till nästa ERA? Intresse för miljöarbete finns hos professionen.
Mikael Jönsson. Foto Cecilia Rosander
Den vetenskapliga klassen på årets ERA var hög och det fanns i år för första gången utrymme för tre ”late breaking clinical trial sessions”. Dessa var mycket välbesökta och flera studier som helt säkert kommer att förbättra prognosen och livskvaliteten för njursjuka patienter presenterades för första gången. Det har aldrig tidigare hänt i ERAs historia att så många studier som presenterades för första gången på mötet samtidigt publicerades i ledande tidskrifter såsom New Engl J Med, Nature Medicine, Lancet och J Am Soc Nephrol. FLOW-studien där man studerat effekten av semaglutide på patienter med typ-2 diabetes och kronisk njursvikt (Perkovic et al N Engl J Med. 2024 May 24. doi: 10.1056/NEJMoa2403347) samt en studie där effekten av anti-IL-6 behandling hos dialyspatienter hade studerats (Chertow et al. Nat Med. 2024 May 25. doi: 10.1038/s41591-024-03043-1) är två av de randomiserade studierna som fick mycket uppmärksamhet av både ERAs delegater och pressen.
Många föreläsningar var fullsatta.
Autoantikroppar intresserade många
Av stort intresse var också den studie där man presenterade förekomsten av autoantikroppar som riktar sig mot proteinet nefrin i njurens filtrationsbarriär som har identifierats som en viktig faktor i utvecklingen av vissa glomerulära sjukdomar och därmed skulle kunna användas för diagnostik och erbjuder nya riktade behandlingsmöjligheter för patienter med svårbehandlade njursjukdomar (Hengel FE et al. N Engl J Med. 2024 May 25. doi: 10.1056/NEJMoa2314471). Speciellt intressant var också data som visade effektiviteten av nya biologiska läkemedel som riktar sig mot specifika immunceller involverade i IgA-nefrit. Dessa behandlingar har potentialen att erbjuda mer riktade och effektiva terapialternativ för patienter, vilket kan minska behovet av generella immunosuppressiva läkemedel och därmed minska risken för biverkningar.
I sitt avslutande anförande betonade den avgående ERA presidenten Christoph Wanner att framtiden för njursjukvården numera ser ljus ut och att alla vi som jobbar inom nefrologi idag har många fler verktyg (ACEI-hämmare, statiner, GLP-1 RA, SGLT2-hämmare, MRAs) och framför allt kommer att få ännu fler verktyg (endotelinreceptor antagonister, aldosteron-synteshämmare och sGC-aktiverare) som ger oss möjlighet att förbättra prognos och livskvalitet för njursjuka patienter.
Inga lediga platser gick att uppringa i kongresshallen under presentationen av FLOW-studien 24 Maj. Foto Olof Heimbürger.
Särskilt kul var det också att lyssna till alla kollegor/doktorander som startat och kommit en bit på väg i avhandlingsarbete presenterade sina abstracts i uppblåsta rum som påminde om hoppborgar med en touch av finlandsfärja p g a ljussättningen.
En av läkarna som presenterade poster var specialistläkaren och doktoranden Ylva Östlund från Sahlgrenska. Ni hittar fler bilder på spännande presentationer och doktorander i Facebookgruppen Doktorandnätverket SNF.
I samband med ERA i Stockholm arrangerade Njurförbundet ett publikt event på Norrmalmstorg där allmänheten kunde kontrollera blodtrycket, diskutera donationsfrågor och hälsosam diet med specialister.
Njurförbundets event på Norrmalmstorg. Foto:Njurförbundet
Av Styrelsen i SNF
Foto Cecilia Rosander, Carla Avesani, Olof Heimbürger, Njurförbundet, ERA-online.org.