Hon blev den första njursviktssjuksköterskan i Karlstad men nu är det dags för Ann Berglund, 67, att gå i pension. Nu tar en ny generation över.
Någon som känner njursjukvården utan och innan är Ann Berglund. Efter ett helt yrkesliv inom njurvården går hon i pension nu i vår. Ann arbetar som njursviktskoordinator på njurmedicinmottagningen i Karlstad och har jobbat som njursviktskoordinator sedan 2006. När Ann började på kliniken arbetade hon ensam. För fem år sedan blev det en utökning av tjänsten med ytterligare två sjuksköterskor på halvtid. En stor skillnad i arbetet är att tekniken utvecklas. Från början var det overheadblad på informationsträffar som gällde.
– Annars var det ju dator och ultraljudsapparat för att undersöka dialysfistlar med, säger Ann. De största förändringarna från när hon började är att ha fått kollegor och större utrymme vid sjuksköterskebesöken.
-Jag har också fått mer ansvar och kan ta mer initiativ.
Du går i pension i vår. Vilka är de största förändringarna sedan du började jobba?
-Att ha fått kollegor. Större utrymme vid sjuksköterskebesöken, jag kan bestämma mer och har mer ansvar och initiativ.
Vad har blivit bättre inom njurvården med åren?
-Att patienterna får träffa sjuksköterskor också, vi har mer tid, avsätter längre tid för våra besök, kan även kalla tillbaka patienten om de behöver mer information.
Vad kan förbättras?
-Att ännu fler patienter får träffa sjuksköterskor, vi upptäcker mycket som patienterna inte berättar för läkarna som t.ex med deras läkemedelsbehandlingar.
Vad har varit det bästa med ditt jobb under alla år?
-Det har varit utvecklande att arbeta med HD, PD, mottagning samt även utomlands. PD:n har haft mycket bra utbildning. Allt har varit bra erfarenheter som jag kunnat använda i mitt arbete som koordinator. Jag tycker också att accesser är roligt att arbeta med och försöker se till att patienterna ska få så bra dialysfistlar som möjligt när de ska starta i dialys. Det har också varit roligt att samarbetet varit så bra med röntgen, fysiologen och kärlkirurgerna.
En yngre manlig medarbetare, Johan Isaksson, tar över ditt jobb nu. Är det fler män som söker sig till njurvården nu än förr?
-Nej det är det inte, ibland har det börjat fler manliga sjuksköterskor och ibland färre.
Vad kommer du sakna allra mest från tiden som njursjuksköterska?
-Arbetskamraterna och patientbesöken.
Av Ulrika Efthamre
Foto: Helena Christerdotter